Birjo Must • 29. aprill 2016 kell 8:37

Dollari kurss kukub kolinal

Dollari nõrgeneb kõigi peamiste valuutade suhtes.  Foto: Reuters/Scanpix

Dollar nõrgeneb juba teist päeva kõigi peamiste valuutade suhtes, kuna oodatust halvem USA majanduskasv nullis lootused Föderaalreservi intressimäärade tõstmiseks.

Suuremad börsiindeksid langesid täna nii Aasias kui ka Euroopas.

Bloombergi dollari Spot indeks kukkus 11 kuu madalaimale tasemele, samal ajal kui Jaapani jeen tegi suurima nädalase tõusu alates 2008. aastast. Jeeni ralli on tingitud Jaapani Keskpanga neljapäevasest otsusest jätta senised stiimulid samaks. Jaapani börs oli täna pühadeks suletud, kuid Nikkei 225 indeksi futuurid näitasid siiski langust. Euroopa peamine börsiindeks Stoxx Europe 600 kukkus enim koguni kolme nädala arvestuses.

Dollari nõrgenemine aitab aga upitada toorainete ja väärismetallide hindu. Kulla ja hõbeda hind saavutas täna 15 kuu tipptaseme. Nafta hind on sel kuul tõusnud 20% enam kui 46 dollarile barrelist.

Sel nädalal liikusid turud peamiselt keskpankade taktikepi järgi. USA Föderaalreserv jättis kolmapäeval intressimäärad samale tasemele ja nagu öeldud, Jaapani Keskpank eile samuti täiendavaid samme ei astunud. Ka Uus-Meremaa ja Brasiilia keskpangad jätkavad vanal kursil. USA majanduskasvu tempo oli esimeses kvartalis viimase kahe aasta aeglaseim ja see kasvatas muret globaalse majanduse väljavaate pärast.

"Oleme jõudnud punkti, kus keskpankade järgmiste sammude tulemused on piiratud," kommenteeris olukorda Craigs Investment Partnersi analüütik Mark Lister. Tema sõnul viitab see täiendavatele riskidele.

Euro Stoxx 50 indeks on täna langenud 1,4%, Briti FTSE 100 indeks 0,8%, Saksa DAX indeks 1,1% ja Prantsuse CAC40 indeks 1,4%.

Hetkel kuum