Jaga lugu:

IEA: nafta hinna põhi võib olla möödas

Nafta puurkaev  Foto: EPA

Rahvusvahelise Energiaagentuuri juht Fatih Birol teatas eile, et nafta hinna põhi võib olla saavutatud ja edaspidi võime näha pigem hinnatõusu.

Biroli kommentaar tähendab ühtlasi, et nafta hind reageerib tõusuga maailmamajanduse positiivsemale väljavaatele. Reedel tõusis nafta hind rekordilise 48,50 dollarini barrelist, mis märgib ühtlasi selle aasta kõrgeimat taset. Postiivne väljavaade maailmamajandusele ning nõrgenenud dollar on seega aidanud naftafutuuridel kerkida 20 dollari võrra. Selle aasta esimeses kvartalis liikus hind 30 dollari piirimail barrelist.

Birol ütles Reutersile antud intervjuus, et naftahinna ralli on peamiselt käima lükanud see, et OPECisse mitte kuuluvate riikide päevane naftatoodang on vähenenud 700 000 barreli võrra, samuti on vähenenud Nigeeria ja Kuveidi naftatoodang.

Kui Birolilt küsiti, kas see võiks tähendada, et odava nafta aeg on ümber, vastas ta: „Nii võib see tõesti olla, ent see sõltub sellest, missugune on globaalse majanduse käekäik. Normaalsetes oludes näeme ette, et hind pigem tõuseb kui langeb.“ Birol lisas, et selle aasta teises pooles või hiljemalt 2017. aasta alguses peaks turg tasakaalustuma. Ta märkis ka, et sel aastal peaks globaalne päevane naftanõudlus kerkima 1,2 miljoni barreli võrra ning see võib tähendada, et riikide naftavarud võivad väheneda. Ka see on üks aspekte, miks hind peaks tõusma hakkama.

Jaga lugu:
Hetkel kuum