Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Rahajumala radadel

    Berkshire'i Hathaway peakontori vastas baarmenina töötava Ian Jonesi kinnitusel pole Buffett tema juures janu kustutamas käinud.Foto: Juhan Lang

    Berkshire Hathaway aktsionäride ja fännide jaoks on reis Warren Buffetti kodulinna Omahasse nagu reis muinasjutumaale.

    Asjata ei võrrelnud möödunud laupäeval toimunud aktsionäride koosolekul üks avalikult Buffetti poole pöördund osanik koosviibimist Harry Potteri muinasjutust tuntud Sigatüüka nõiduse- ja võlukunstikooliga ning Buffettit ennast Sigatüüka kooli direktori Albus Dumbledore’iga. On ju ka Buffetti ettevõtte kasv paras imetegu ja paljud aktsionärid guru andunud õpilased, kes soovivad igal aastal kuulda oma iidoli värskeid mõtteid raha kasvatamise kunsti kohta.
    Olgu Harry Potteriga, kuidas on, kuid kahtlemata on Buffett ja Munger müütilised tegelased juba oma eluajal: hiinlaste jaoks on Buffett ebajumal, aktsionäridele pidurdamatu rahamasin ja Omaha linnale igavene tähelepanumagnet.
    Vaatamata kapitalistide Woodstockile, püsivad Omaha linnatänavad tühjavõitu.Foto: Juhan Lang

    Toomasega Buffettile külla!

    Äripäeva loodud investor Toomas kavatseb ka järgmisel aastal Berkshire Hathaway aktsionäride koosolekul osaleda ja paneb kokku reisiseltskonda.

    Kui oled huvitatud Toomasega ühinemisest, siis anna investor Toomasele enda huvist teada aadressil [email protected].

    Kummituslinn Omaha
    Vaatamata sellele, et igal aastal ummistavad treenimata silma jaoks Eestiga looduse ja kliima poolest äravahetamiseni sarnase Omaha linna hotelle ja lennujaama Berkshire’i aktsionärid, tundub linn ise unne suikununa. Tänaval kohtab vaid üksikuid jalakäijaid ning Tallinnagi linnaliiklus teeb Nebraska osariigi suurimale linnale silmad ette.
    On raske ette kujutada, et just siin, väikses 25 töötajaga Berkshire Hathaway peakontoris on oma varanduse suureks kasvatanud maailma jõukuselt kolmas mees. Ei, ärge arvake, et leiate hoonelt või selle fuajeest ühegi maailma ühele suurimale ettevõttele viitava märgi. Kontorihoone kannab hoopis kuulsa ehitusfirma järgi nime Kiewit Plaza ning selle ees ei pargi Lamborghinid ega Aston Martinid, vaid tavalised keskklassi sõidukid.
    Berkshire Hathaway 25 töötajaga peakontor asub Kiewit Plaza hoones.Foto: Juhan Lang

    Buffett on hiinlaste finantsjumal

    Warren Buffett ja Berkshire Hathaway on aasta-aastalt Hiina investorite seas üha populaarsem. Hinnanguliselt osales tänavusel koosolekul 2000 kuni 3000 hiinlast.

    Hiinlaste suur huvi on ka põhjus, miks Yahoo Finance’i otseülekandel oli ainsa võõrkeelena mandariinikeelne sünkroontõlge.

    Omahas tegutseva Nebraska Hiina Assotsiatsiooni asutaja Lin Chongning ütles kohalikule uudistekanaline, et Warren Buffettit peetakse Hiinas finantsjumalaks. „Teda kiidetakse Hiinas kui meest, kes ei jää kunagi aktsiaturule alla,“ selgitas ta. „Paljud Hiina investorid on tema järele hullud.“

    Allikas: omaha.com

    Äripäev reetis Buffetti kontori
    Täpselt Berkshire’i peakontori vastas tegutseb baar Farnam House Brewing Company, mis lubab tänavale pandud reklaamtahvlil Berkshire’i aktsionäridele soodustusi. Et Buffetti peakontor asub baari vastas, kuuleb kohalik baarmen Ian Jones esimest korda alles Äripäeva ajakirjanikult. “Kiewitis? Ma arvasin, et on mujal – see näitab, kui palju ma tean,” vabandab ta. “Inimesed ei küsi palju Berk­shire Hathaway kohta.”
    Reede pärastlõunal on baar peaaegu inimtühi. Korra peatub teisel pool tänavat auto, millest lipsab välja noor naine, teeb Kiewitist mõne pildi ja kaob siis tuldud teed. Hiljem võib pildistamas näha ka paari hiinlast.
    Ent miks näeb ikkagi linn kapitalistide Woodstocki ajal välja, nagu oleks seal planeedi suurima rahapeo asemel käimas hoopis leinapüha? “Jah, sa ei näe neid tänaval kõndimas, nad on tõenäoliselt hotellides või üritustel,” selgitab Jones rahvamassi puudumist.
    Jonesi sõnul on kohalikud Buffettiga harjunud ega põle entusiasmist. Siiski tõmbab tema kinnitusel investeerimisguru linnale kahtlemata nii riiklikku kui ka rahvusvahelist tähelepanu ja tänu miljardärile on linn palju arenenud.
    “Koosolek toob tulu ka mõnele väikeärile ja see on kena, aga inimesed kipuvad ikka minema suuremate äride juurde, mida Buffett omab või mille üle tal mõju on,” avaldab ta. “Minu vanemad pole aktsionärid, aga nad siiski ostsid pileti mõnele üritusele. Sellegipoolest pole nad ekstaasis, sest on siin terve oma elu elanud ja see on nende jaoks vana uudis.”
    Warren Buffetti lemmikrestoran Gorat's Steak House klientide nappuse üle ei kurda.Foto: Juhan Lang
    Buffetti lemmikrestoran puupüsti täis
    Samal ajal on veidi vähem kui kümne minuti ­autosõidu kaugusel asuvas Gorat’s Steak House’is avanev pilt unisest õllekast kardinaalselt erinev. Käib tihe sagimine, järjekorrad venivad, uusi inimesi tuleb järjest peale ja vaatamata kahele saalile on raske paari­kümne minuti jooksul lauda saada.
    Tere tulemast Buffetti lemmikrestorani! Et aasta algul aktsionäridele saadetud kirjas teatas kultusinvestor, et tema teine kauaaegne lemmikrestoran Piccolo’s on suletud, naudibki Gorat’s Steak House Buffetti fännide täit tähelepanu. Laudkond laudkonna järel tellitakse tema lemmik-biifsteeki, kirsikoolat ja magustoiduks eriretsepti järgi valmistatud jäätist.
    Buffetti moodi söönuks saab veidi enam kui 50 dollari eest. Siinsamas on Buffett võõrustanud ärimaailma tippe, teiste seas Microsofti kaasasutajat Bill Gatesi.Nii mullu kui ka tänavu Soomest aktsionäride koosolekule tulnud isa ja poeg Matti ja Sven Kestilä nendivad, et just Buffetti restoranis toimuv aktsionäride õhtusöök jäi neil mullu külastamata, kuna nad ei taibanud õigel ajal lauda reserveerida. See-eest käisid nad vaatamas Buffetti maja, mis asub guru kontorist kõiges viieminutise autosõidu kaugusel.
    Huvilisi Warren Buffetti maja ümber jagub.Foto: Juhan Lang
    Fännid kõõluvad aia otsas
    Ka reede pärastlõunal käib Buffetti 1958. aastal 31 500 dollari eest soetatud maja ümber väike sagimine. Fännid, kes liiga kauaks kaamerate ja telefonidega guru aia otsa kõõluma jäävad, saavad maja ümber patrullivalt turvamehelt käskluse viivitamatult edasi liikuda. Vahel viipab ta huvilised enda juurde ja loeb neile sõnad peale.
    Kui uskuda terve elu Omahas elanud Berkshire’i pikaaegset aktsionäri Steve McCollisteri (66), siis muul ajal Buffettil fännihordidega maadelda ei tule. “Tegelikult on tavapärane näha Warren Buffettit restoranis, tänaval või kohalikel heategevusüritustel,” räägib Buffetti vanima poja Howard Graham Buffettiga läviv investor. “Inimesed tavaliselt austavad tema ruumi. Nad ei jookse auto­grammi küsima või midagi sellist. Ma arvan, et me võtame seda enesestmõistetavana, et meie kogukonnas elab väga rikas mees.”
    20 aastat Berkshire’i aktsionäride sekka kuulnud endisel ärimehel on mõned Berkshire’i A-aktsiad ja mõnedsajad B-aktsiad ning tema kinnitusel on Buffettil Omahas väga targa investori maine. “Ma ei ole miljonär, aga Omahas on palju-palju inimesi, kes on koos Warren Buffettiga pikka aega investeerinud, ja nemad on miljonärid,” märgib ta.
    Berkshire Hathaway aktsionär Steve McCollister müüs 10 aasta eest oma äri ning sisustab nüüd vaba aega Uberi sõitmisega.Foto: Juhan Lang
    Koosoleku melu jätab Omaha linnatänavad tühjaks.Foto: Juhan Lang
  • Hetkel kuum
Seotud lood

Ain Kivisaar: kolm soovitust uuele linnavõimule
Linnaplaneerimisest on saanud ülereguleerimise, asjatu detailsuse ja metsikult kõrge kulubaasiga valdkond, kirjutab Metro Capitali tegevjuht Ain Kivisaar vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Linnaplaneerimisest on saanud ülereguleerimise, asjatu detailsuse ja metsikult kõrge kulubaasiga valdkond, kirjutab Metro Capitali tegevjuht Ain Kivisaar vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
USA turuindeksid lõpetasid nädala korraliku tõusuga
Aktsiaindeksid sulgesid kauplemisnädala roheliselt ja kvartalitulemuste infokeerises on palju mitmekülgseid teadaandeid, mis turu aktiivselt liikuma on pannud.
Aktsiaindeksid sulgesid kauplemisnädala roheliselt ja kvartalitulemuste infokeerises on palju mitmekülgseid teadaandeid, mis turu aktiivselt liikuma on pannud.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Uus tehnoloogia hirmutab? Madalal rippuvad digiõunad toovad kiire võidu
Madalal rippuvaid õunu tasub noppida äriprotsesse ümber korraldades, selgitab saates “Juhtimisaudit” digimuutuste juht Kaarel Allikmäe. Alati pole efekti saavutamiseks vaja IT-arhitektuuri lisada uusi keerukaid tehnoloogiaid.
Madalal rippuvaid õunu tasub noppida äriprotsesse ümber korraldades, selgitab saates “Juhtimisaudit” digimuutuste juht Kaarel Allikmäe. Alati pole efekti saavutamiseks vaja IT-arhitektuuri lisada uusi keerukaid tehnoloogiaid.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Raport Ukrainast: nädal on olnud pingeline
Möödunud nädal Ukrainas on olnud pingeline, kuna mingil hetkel kasvas Vene vägede rünnakute arv Ukrainas 100 rünnakuni päevas, selgub kaitseväe raportist.
Möödunud nädal Ukrainas on olnud pingeline, kuna mingil hetkel kasvas Vene vägede rünnakute arv Ukrainas 100 rünnakuni päevas, selgub kaitseväe raportist.
Oodatud tõusu eelõhtu: kinnisvaraturg lükkas täiskäigu sisse
Kinnisvaraarendajatele paistab olevat saabunud pärituul: mitu ettevõtet on teatanud uute projektidega alustamisest, sest ehitusturg soosib varakult startijat ning turg on tasapisi välja rabelemas kõrgest euriborist.
Kinnisvaraarendajatele paistab olevat saabunud pärituul: mitu ettevõtet on teatanud uute projektidega alustamisest, sest ehitusturg soosib varakult startijat ning turg on tasapisi välja rabelemas kõrgest euriborist.