Hiina ja dollar panid väärismetallid värisema

Tugevnev dollar on kulla hinda langetanud  Foto: Reuters/Scanpix

Dollari tugevnemine ning Hiina ekspordimahtude vähenemine viisid kulla ja vase hinna langusesse.

Juuni tähtajaga kullafutuurid kukkusid 15,4 dollari võrra ning nüüd on väärismetalli väärtus 1278,6 dollarit untsi kohta. Langes ka juuli tähtajaga hõbedafutuur, mille väärtus kukkus 11 sendi võrra ning mille unts maksab nüüd 17,42 dollarit.

Kulla hinda mõjutab föderaalreservi baasintressimäärasid puudutava otsuse ootus. Investorid ei ole huvitatud määrade tõstmisest, sest madalad määrad seavad dollari valuutana surve alla ning tõstavad seeläbi kulla väärtust.

Hinnalangus puudutab ka kõrgekvaliteedilist vaske, mille juuli tähtajaga futuuride väärtus kukkus 3 sendi võrra ning mille nael maksab nüüd 2121 dollarit. Vase kukkumine on põhjustatud ekspordimahtude vähenemisest Hiinas, mis viimaste andmete kohaselt on viimase aastaga ootamatult 1,8 protsendi võrra vähenenud. Hiina puhul on tegemist ühe suurema vasetarbijaga.

Juuli tähtajaga paatina kukkus täna 1,5% võrra, 1069 dollarini untsi eest. Juuni tähtajaga pallaadium kaotas aga väärtusest protsendi, makstes nüüd 600,9 dollarit unts.

Hetkel kuum