Barclays: naftaturgude tegelik hirm on Nigeeria

Foto: EPA

Globaalsete naftavarude hiljutine kiire vähenemine on nii Brenti kui WTI nafta hinda kergitanud.

Risk kaotada ligi 2,5 miljonit barrelit naftat päevas on varjutanud fakti, et gobaalsed naftavarud on rekordtasemel.

Metsatulekahjud Kanadas, mis mõjutavad ka sealseid naftavälju, on Barclaysi andmetel kärpinud riigi toodangut ligi miljoni barreli võrra päevas. Üks panga analüütik aga märkis, et Kanada toodang on investorite silmis sekundaarne. “Potentsiaalselt võib Kanada tootmisvõimsus selle või järgmise kuu lõpuks taastuda.”

Nigeeria on see, mis turge tõeliselt hirmutab. Praegu toodetakse riigis peaaegu 400 000 – 500 000 barrelit päevas,” sõnas naftaanalüütik Miswin Mahesh.

Nigerian Delta Avengers eemaldas Nigeerias kriitilise osa Chevroni avamerel asuva Okani veealusest varustusest. Chevron teatas, et nafarajatis on praegu suletud ning katkestuse tõttu jääb kaevandamata ligi 90 000 barrelit naftat päevas.

Barclays märkis avalduses, et Okani rajatise rikkumine on juba kolmas suuremat sorti rünnak Nigeeria naftarajatistele sel aastal. Aasta alguses peatati töö Forcadose ja Brass Riveri naftapuurtornis seoses taristukahjustusega, mistõttu jäi tootmata üle 300 000 barreli naftat päevas.

Mitme meediaraporti kohaselt on rünnakute tõttu kukkunud Nigeeria naftatootmine viimase 22 aasta madaltasemele.

Hetkel kuum