Fedi ametnik: majandusprognoosid ei peaks Föderaalreservi otsuseid halvama

Födeeralreservi juht Janet Yellen  Foto: EPA

“USA Föderaalreserv peaks tunnistama, et majandusprognoosides valitseb ebakindlus ning kohati osutuvad need ebatäpseteks. See aga ei peaks takistama vastu võtmast rahanduspoliitika otsuseid,” sõnas Clevelandi Föderaalreservi president Loretta Mester.

“Ei ole ühte konkreetset mudelit, mille prognoosid oleksid täiesti täpsed,” sõnas Mester. “See ei peaks meid halvama.” Mester keskendus oma avalduses inflatsioonile, mis on juba aastaid olnud alla USA keskpanga 2% sihti ning mis on üks peapõhjus koos globaalse majandusliku ebakindlusega, miks Föderaalreserv ei ole veel intressimäärasid tõstnud.

Föderaalreservi eelistatud alusinflatsioonimäär oli esimeses kvartalis 1,7%; aasta tagasi oli see 1,3%.

Eelmise aasta detsembris tõstis Föderaalreserv esimest korda ligi 10 aasta jooksul intressimäärasid ning Mester hoiatas, et liiga pikk ootamine järgmise tõstmisega võib põhjustada vajaduse agressiivsemaks intressimäärade tõstmiseks.

Föderaalreservi ametnikud prognoosisid märtsis, et sel aastal tõusevad intressimäärad veel kahel korral, kuid aprilli avaldus viitas hoopis sellele, et USA keskpank ei plaani järgmise intressimäärade tõstmisega kiirustada.

Mester märkis, et toetab teatud veapuhvri loomist poliitikute kvartaliprognooside juurde, kuna see aitaks avalikkusel mõista riske, mis kaasnevad prognoosidega ja tuletada Fedile meelde, et me elame ebakindlas maailmas.

Analüütikud prognoosivad, et Föderaalreserv tõstab intressimäärasid sel aastal vaid korra, ning seda detsembris.

Hetkel kuum