Mait Kraun • 18. mai 2016 kell 20:01

Börs: Föderaalreserv üllatas

New Yorgi börs.  Foto: Bloomberg

USA aktsiaturud jäid sisuliselt samale tasemele, sest pangandussektori tõus kompenseeris tarbekaupade müüjate odavnemist, vahendab Bloomberg.

Suuremaid dividendimakseid pakkuvate ettevõtete aktsiad olid languses, sest võlakirjade tootlused tõusid. Dollar tugevnes ning toorainetootjate aktsiad kukkusid.  

Baasintressimäärade tõstmise tõenäosus kasvas ja see pani pangandussektori aktsiad tõusma. Nimelt selgus Föderaalreservi minutitest, et keskpanga ametnikud on majandusandmete paranemisel valmis juunis intressimäärasid tõstma.

Standard & Poor’s 500 indeks tõusis vähem kui 0,1 protsenti ja lõpetas päeva 2047 punktil. Indeks kõikus täna rohkem kui 0,6 protsenti. Dow Jonesi indeks langes vaid 0,02 protsenti ja lõpetas päeva 17 526 punktil.

Föderaalreservi kommentaarid on selle nädala üllatus. Investorid ei ootanud, et keskpank võiks praegu rahapoliitika karmistamise poole kaldu olla,“ ütles investeerimisfirma Penn Mutual Asset Managementi investeeringute juht Mark Heppenstall. „Tööturu olukord on suhteliselt hea, aga ülejäänud näitajad, nii kohalikud kui ka ülemaailmsed, on olnud kehvad.“

Föderaalreservi kommentaarid panid dollari tugevnema, mille tõttu hakkasid omakorda toorained odavnema. WTI toornafta hind langes 1 protsendi ning Brent kukkus 1,5 protsenti. Kummagi barrel maksab vastavalt 47,82 ja 48,52 dollarit. Kulla hind langes 1,5 protsenti 1257 dollarini untsist.

Hetkel kuum