Mait Kraun • 18. mai 2016 kell 16:45

iPhone'ide tootja hakkab soomlastele uusi Nokiaid tegema

Nokia suurtehing sai heakskiidu  Foto: EPA

Microsoft teatas kolmapäeval, et müüb oma mobiiliäri Foxconnile ja endiste Nokia töötajate poolt loodud ettevõttele, vahendab CNN Money.

Mobiiliäri ostjateks on Foxconni tütarfirma FIH Mobile ja Soome ettevõte HMD Global. Microsoft sai mobiiliäri müügist 350 miljonit dollarit tulu.

Mobiiliäri müük on osa suuremast strateegiast, mis on investorite seas palju poleemikat tekitanud.2013. aasta alguses teatas toonane tegevjuht Steve Ballmer, et loobub oma töökohast. Pärast seda jõudis ta aga korraldada raskustes oleva Nokia mobiiliäri ülevõtmise. Nokia oli siis üks väheseid nutitelefonide tootjaid, mis aktsepteeris operatsioonisüsteemina ka Windows 10-t.

Microsofti praegune tegevjuht – Satya Nadella – kärpis Nokia mobiiliäris 2014. aastal 18 000 töökohta. Eelmisel aastal koondati veel 7800 inimest. Samuti pani ta mobiiliärile edaspidi vähem rõhku.

iPhone’ide tootmisega tegelev Foxconn saab kõik Microsofti mobiiliäriga seotud varad, mille hulka kuuluvad ka bränd, tarkvara, kliendilepingud ning Vietnamis asuv tehas. Samuti viiakse FIH Mobile’i alla 4500 Microsofti töötajat.

Nokia endiste töötajate poolt loodud Soome ettevõte HMD ostis aga Nokia brändi, mida nad saavad oma telefonidel nüüd kasutama hakata. Foxconn nõustus HMD-ga koostööd tegema ja neile uue Nokia telefoni ehitama.

Tõsi, tehing kätkeb endas ainult mobiiliäri müüki, mis ei ole seotud nutitelefonidega. Samas tahab Soome ettevõte hakata tulevikus ka nutitelefone müüma.

Hetkel kuum