UBS: turud kardavad Fedi

New Yorgi börs  Foto: Getty Images

UBS Global Researchi kohaselt võib eesootav Föderaalreservi intressimäärade tõstmise plaan aktsiaturge lähiajal veelgi enam survestada.

Oma analüüsis märkis UBS, et võlakirjaturud näitavad üha enam kasvupotentsaali, andes sellega Föderaalreservile mänguruumi intressimäärade tõstmiseks.

“Viimase kahe nädala jooksul on kaheaastaste võlakirjade intressid tõusnud 0,7%-lt 0,9%-le. Tugevam kasv tõstab intressimäärasid ning see on meie arvates võtmekomponent,” märkis UBS.

Selleks aga, et kasv oleks jätkusuutlik, peavad UBSi sõnul turud rallima. Aktsiad üle maailma aga tunduvad kartvat oodatust varasemat Fedi intressimäärade tõstmist. Lisaks on toorainete hinnad kukkunud, suurfirmade kasumid jäid oodatust väiksemateks ning ka poliitilised sündmused üle maailma ei õhuta just erilist optimismi.

UBS hoiatab, et järgmine plaanitud intressimäärade tõus ei pruugi finantstingimusi plahvatuslikult paranda; seda eriti sellisel juhul, kui Föderaalreserv ootab kannatlikult nii kaua, kuni globaalne majanduskasv hakkab dollari tugevust piirama.

“Nõrgem dollar toetaks nafta hinda. Kõrgem nafta hind aga toetaks USA majandust. Turud on aga veel üsna pessimistlikud muu maailma majanduskasvu suhtes, eriti arvestades Hiina majanduskasvu jahtumist,” märgitakse uuringus.

Hiljutine Föderaalreservi avaldus, mis võttis kokku keskpanga eelmise kohtumise, viitas võimalusele, et juunis tõstetakse tõenäoliselt taas intressimäärasid. Seda juhul, kui majandusandmed viitavad tugevamale teise kvartali majanduskasvule, suuremale inflatsioonimäärale ning tööhõivele.

Aktsiaturud üle maailma aga on suure surve all, eriti Suurbritannias, kus peagi toimub referendum riigi jäämise üle Euroopa Liitu. Ligi 71% investoritest aga usub, et Brexit on vähetõenäoline.

 

 

Hetkel kuum