Mait Kraun • 25. juuli 2016 kell 17:46

Mida oodata Apple'i kvartalitulemustest?

Apple  Foto: epa

Prognoositakse, et Apple’i iPhone’ide müük langeb juba teist kvartalit järjest. Tarkvara- ja teenusteäri võib aga hoopis kasvada, kirjutab MarketWatch.

Ettevõte teatab oma kvartalitulemused Eesti aja järgi homme hilisõhtul pärast USA börsipäeva lõppu. Riistvara müügikasv on olnud viimasel ajal kesine, sest kliendid ootavad järgmise generatsiooni seadmeid. Lisaks sellele on turule ilmunud palju konkurente, kes suudavad näiteks nutitelefone müüa tunduvalt odavama hinnaga. Eelmisel kvartalil langes iPhone’ide müük esimest korda ettevõtte ajaloos. Nutitelefon moodustab suure osa Apple’i käibest.

Selleks, et tulemusi parandada, on ettevõte lubanud rohkem fookust panna teenuste ja tarkvara arendamisele. Need kaks valdkonda annavad suuremat käivet kui Mac. Tarkvara ja teenuste alla kuuluvad App Store, Apple Care, Apple Pay, Apple Music ja iCloud. Nende käive kasvas eelmises kvartalis 20 protsenti 6 miljardi dollarini.

Apple paiskab uue iPhone 7 müüki selle aasta septembris. Analüütikud loodavad, et õunafirma tähistab nutitelefoni 10-aastast sünnipäeva ka iPhone 8 eriväljalaskega, mis peaks juhtuma järgmise aasta keskel.

„Investorite tähelepanu on uuel nutitelefonil. Seega on tähtis, mida Apple tulemuste teatamisel iPhone’ide kohta ütleb,“ sõnas investeerimisfirma Stifel Nicolausi analüütik Aaron Rakers.

Mida oodata?

Kasum: Analüütikud prognoosivad, et ettevõte kasum aktsia kohta oli teises kvartalis 1,40 dollarit. Eelmise aasta samal perioodil oli kasum 1,80 dollarit, selgub FactSeti andmetest. Enne selle aasta esimest kvartalit suutis Apple analüütikute ootusi ületada 13 kvartalit järjest.

Käive: Analüütikud prognoosivad, et ettevõte käive ulatus teises kvartalis 42,2 miljardi dollarini. Eelmise aasta samal ajal oli see 49,6 miljardit dollarit. Aprillis prognoosis Apple, et käive jääb 41-43 miljardi vahemikku. Arvatakse, et iPhone’ide müügitulu väheneb 22 protsenti 24,5 miljardi dollarini.

Aktsia reageering: Apple’i aktsia on viimase kolme kuu jooksul langenud 6,1 protsenti ja kuue kuu jooksul 21 protsenti. Sellega on aktsia alla jäänud nii S&P 500 kui ka Dow Jonesi indeksitele. FactSeti küsitletud analüütikute keskmine soovitus on „osta“ ning ettevõtte hinnasiht on 120,96 dollarit, mis tähendab, et ettevõtte aktsiale prognoositakse 22 protsendilist tõusu.

 

Hetkel kuum