Pille Ivask • 27. september 2016 kell 9:31

Iraan võis naftaleppele kriipsu peale tõmmata

OPECi kohtumine Alžeerias.  Foto: EPA

Iraan teatas, et homme Alžeerias peetav tippkohtumine on pigem konsultatiivne ning mingit konkreetset tulemust sealt loota pole.

Analüütikute sõnul polnud Iraani seesugune väljaütlemine küll üllatus, ent ometi valitses veel praeguseni vähemalt mingigi usk, et kohtumise tulemusena lepe ka sünnib, vahendab MarketWatch. Homsel OPECi kohtumisel osaleb peale organisatsiooni kuuluvate riikide ka Venemaa.

Analüütikute hinnangul sõltub Alžeeria kohtumise edu valdavalt Saudi Araabiast ning Iraanist. “Kokkuleppeks pole sisuliselt mingit lootust, kui Saudi Araabia ja Iraan selles kaasa ei löö,” hindas analüütik Alan Oster. Saudid on väitnud, et kirjutavad kokkuleppele vaid siis alla, kui kõik osapooled selles osalevad.

Samas on analüütikud väitnud, et kui tootmismahud ka külmutatakse, on sellest tegelikult naftaturul valitseva olukorra parandamises üsna vähe kasu, sest riikide tootmise võimsus on niigi tipus.

Brenti toornafta barrel maksab praegu 46,48 dollarit.

Hetkel kuum