Mait Kraun • 28. september 2016 kell 13:40

Kas naftakasumid on aeg välja võtta?

Naftaväli  Foto: EPA

Nafta on sel aastal tublisti tõusnud. Tehnilist analüüsi kajastavas blogis Slope of Hope aga arvatakse, et hinnatõus võib sügisel läbi saada, vahendab MarketWatch.

2014. aasta lõpust alates on WTI toornafta hind liikunud käiskäes USA varudega (mida kajastab Energia Informatsiooni Administratsioon). See tähendab, et nafta hinnalanguse tõusud on kattunud varude vähenemisega, ütleb blogipostituse autor Rohit Goel.

Järgnevalt graafikult on aga näha, kuidas korrelatsioon on alates veebruarist vähenema hakanud.

Nafta hind (sinisega) ja varude maht (oranžiga).  Foto: EPA

Nafta hinnatõusu saab osaliselt kirjutada tootmise külmutamise kokkulepe ümber ringelnud spekulatsioonide arvele. Sellised spekulatsioonid on turul juba alates aprillis toimunud Doha kohtumisest. See hoiab ka WTI hinda kõrgel, sest arvatakse, et tulevikus on varud väiksemad.

Varude ja hinna suhe oleks pidanud ennast uuesti korrigeerima, sest mingit kokkulepet pole saavutatud. Seda aga ei juhtunud, sest OPECi ametnikud räägivad tühja juttu edasi, ütleb Goel. Blogija tõi välja ka pika nimekirja põhjustest, miks naftaturul peaks toimuma korrektsioon.

„Kokkuvõttes võib öelda, et nõudluse ja pakkumise tasakaalutus ja dollari kursist tulenev vastutuul maalivad nafta hindade jaoks väga sünge pildi,“ ütles Goel ja lisas, et nafta hind ja turu põhinäitajad ei saa kaua ükesteisega vastassuunas liikuda.

„WTI hinna ja varude lahknevus pöördub ning peagi testitakse tõenäoliselt 39 dollari piirkonda. Kui hind murrab 39 dollarist läbi, siis hakkavad kauplejad langusele panustama ning hind langeb kiiresti 30ndate keskele,“ ütles Goel.

Hetkel kuum