Mait Kraun • 24. oktoober 2016 kell 12:15

Pangad veavad Euroopa aktsiaturge üles

Philipsi kasum oodatust parem  Foto: EPA

Euroopa aktsiaturud lähenevad kolme kuu tipule, sest pangandussektor kallines ja Royal Philipsi kvartalitulemused ületasid ootusi, vahendab Bloomberg.

Kõige paremat minekut näitasid Itaalia ja Hispaania pangad. Neile järgnesid toorainetootjad – nimelt on tööstusmetallide hinnad täna tõusnud. Royal Philipsi aktsia tõusis 4,6 protsenti, sest ettevõtte kasum kasvas kolmandas kvartalis 14 protsendi võrra.

Stoxx 600 indeks on täna kallinenud 0,5 protsenti, 345,98 punktini. Täna ilmusid ka teenindus- ja tööstussektori andmed, mis viitasid euroala majanduse paranemisele. Euro Stoxx 50 indeks, mis koondab suurema turuväärtusega aktsiaid, tõusis 0,9 protsenti ja jõudis kõrgeima tasemeni alates aprillist.

„Tulemuste hooaeg on see, mis aktsiaturgude suuna määrab,“ ütles investeerimisfirma Notz, Stucki & Cie fondihaldur Pierre Mouton. „Euroopast tuleb palju paremaid makromajanduse numbreid, seega võime oodata, et turud kallinevad samuti.“

Sellel nädalal 100 suurettevõtte tulemused

Stoxx 600 indeksis teatavad sellel nädalal oma tulemused 100 ettevõtet. Nende hulgas on ka Deutsche Bank, Barclays ja Volkswagen. Analüütikud prognoosivad, et ettevõtete kasumid langevad tänavu 4,3 protsenti.

„Erilise tähelepanu all on Saksamaa, Itaalia ja Hispaania pangad, sest neil on palju hapuks läinud laene ning tähtis on ka kapitaliseeritus,“ ütles Mouton.

Kõige enam on täna Euroopas kallinenud Hispaania IBEX 35 indeks – kokku 1,5 protsenti. Hispaania Sotsialistide partei juhtkond on võimuvõitlusest loobumas ning tõenäoliselt lastakse Mariano Rajoyl uuesti valitsus moodustada. Riigis pole 10 kuud toimivat valitsust olnud.

Briti FTSE 100 indeks on täna tõusnud 0,15 protsenti ja Saksamaa DAX on lisanud 0,91 protsenti. Prantslaste CAC 40 on kallinenud 0,81 protsenti.

Hetkel kuum