• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kolme aasta suurim müügilaine

  Ateena börsFoto: EPA

  Keskpankurid on pärast finantskriisi teinud kõik, et võlakirjahinnad tõuseksid. Nüüd ei olnud aga palju vaja, et globaalsed hinnad langeksid kolme aasta kiireimas tempos, kirjutab Bloomberg.

  Globaalselt on võlakirjade hinnad oktoobris langenud 2,9 protsenti, selgub Bloomberg Barclays Global Aggregate indeksi andmetest. Indeks järgib kõike alates riigivõlakirjadest lõpetades kinnisvara- ja ärilaenudega. Viimane kord, mil võlakirjaturud nii järsult kukkusid, oli 2013. aasta mais. Tol aastal teatas toonane Föderaalreservi juht Ben Bernanke, et keskpank võib oma võlakirjade ostuprogrammi vähendama hakata.
  Investorid hülgavad kõrge tootlusega võlakirju
  Sel nädalal juhtis võlakirjade odavnemist Euroopa turg. Ilmunud on märgid, et inflatsioon kiireneb ning majanduskasv paraneb, ja see on tekitanud spekulatsioone, et Euroopa ning teiste riikide keskpangad hakkavad oma stimuleerimist (rahatrükk ja intressimäärad) piirama. Tulemus on see, et investorid on hülgamas selle aasta ühte kuumimat vara – kõrge tootlusega pikaajalisi võlakirju. Investorid on hakanud aru saama, et keskpankade nõudlus, mis viis juulis võlakirjade tootlused rekordmadalale, on piiratud.
  „Pangad, investorid ja riskifondid ostsid valitsuste võlakirju eeldusel, et keskpangad ostavad neid veel aastaid,“ ütles investeerimisfirma Seaport Global Holdingsi valitsuse võlakirjade kauplemise juht Tom di Galoma. „Nüüd on näha, et globaalselt hakkab keskpankade rahapoliitika muutuma.“
  Tänavu on globaalne võlakirjaturg kallinenud 6 protsenti. Nüüd on hinnad aga langema hakanud ja tootlus uuesti tõusmas (võlakirjade hind ja tootlus liiguvad vastassuunaliselt). Suurbritannia 10aastaste võlakirjade intress jõudis 1,31 protsendini, mis on kõrgeim tase alates 23. juunist (Brexiti referendumi päev). Sama tähtajaga Saksamaa võlakirjadel on halvim kuu alates 2013. aastast ning tootlus on jõudnud 0,217 protsendini. USA 10aastaste võlakirjade tootlus jõudis 1,88 protsendini, mis on kõrgeim tase alates maist.
  Ees võib olla tormiline aeg
  Võimalik, et olukord muutub tõsisemaks. Järgmisel nädalal teatavad oma rahapoliitika (intressimäärad) otsustest Jaapani ja Inglise keskpank ning Föderaalreserv. 8. novembril valivad ameeriklased omale uue presidendi.
  Osaliselt selleks, et turust ees püsida, müüsid ettevõtted (näiteks jogurtitootja Danone SA ja Honeywell International) sel nädalal 62 miljardi dollari eest võlakirju, mis on suurim arv alates septembri keskpaigast, selgub Bloombergi kogutud andmetest. Ettevõtete võlakirjade hinnad odavnesid globaalselt sel nädalal 0,6 protsendi võrra, mis tähendab, et nende keskmine tootlus tõusis 2,39 protsendini. See on kõrgeim tase alates juunist, selgub Bloomberg Barclaysi indeksi andmetest.
  Investorid võtavad kõrgema tootluse hea meelega vastu. USA müüs oksjonidel sel nädalal 88 miljardi dollari eest võlakirju ning nõudlus oli tavapäraselt tugev.
  „Kui tootlused tõusevad, siis muutuvad võlakirjad paljude investorite jaoks atraktiivsemaks,“ ütles investeerimisfirma BlackRocki krediiditurgude juht Jim Keenan.
  Keskpankade püüdlused vilja kandmas
  Tundub, et keskpankade püüdlused inflatsiooni ja majanduskasvu kiirendada kannavad lõpuks vilja. Oodatakse, et Euroopa Keskpank pikendab aasta lõpus oma varaostuprogrammi. Samas arvatakse, et rahatrükk ei saa väga pikalt kesta, sest globaalne inflatsioon on kiirenemas.
  Reedel ilmunud raportist selgus, et Saksamaa tarbijahinnad kallinesid kahe aasta kiireimas tempos. Suurbritannia majandus kasvas kolmandas kvartalis oodatust enam. Inglise Keskpanga juht Mark Carney hoiatas, et inflatsiooni kasv võib keskpanga edasist stimuleerimist takistama hakata.
  USA majandus kasvas kolmandas kvartalis aga viimase kahe aasta kiireimas tempos, selgus reedel avaldatud andmetest.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Tanel Kandle: auk preservatiivi, sott näkku
Plaan tõsta lastetoetusi on järjekordne näide, kuidas eduka ja targa vaba turumajandusega Eesti ehitamise asemel aitavad ka need, kes ise end parempoolseteks tituleerivad, kaasa riigi vedamisele vasakule sotsiaalsohu, kirjutab ajakirjanduse ja kommunikatsiooni magistrant Tanel Kandle.
Plaan tõsta lastetoetusi on järjekordne näide, kuidas eduka ja targa vaba turumajandusega Eesti ehitamise asemel aitavad ka need, kes ise end parempoolseteks tituleerivad, kaasa riigi vedamisele vasakule sotsiaalsohu, kirjutab ajakirjanduse ja kommunikatsiooni magistrant Tanel Kandle.
Baltic Horizon kasvatas renditulu Fond loob oma tagasiostuprogrammi
Tallinna börsil noteeritud Baltic Horizon Fond tegi teatavaks osakuomanike korralise üldkoosoleku ja fondi osaku värskeima puhasväärtuse.
Tallinna börsil noteeritud Baltic Horizon Fond tegi teatavaks osakuomanike korralise üldkoosoleku ja fondi osaku värskeima puhasväärtuse.
Coop Panga tippjuht: usaldust tuleb treenida
Juhtidel peaks olema julgust usaldada oma töötajaid ning juhul kui eesmärgid täidetakse, siis peaks andma präänikut, mitte piitsa, rääkis Coop Panga riskijuht Heikko Mäe.
Juhtidel peaks olema julgust usaldada oma töötajaid ning juhul kui eesmärgid täidetakse, siis peaks andma präänikut, mitte piitsa, rääkis Coop Panga riskijuht Heikko Mäe.
Hans H. Luige trükikoda saab uue juhi
Möödunud suvel Hans H. Luige kätte läinud trükikoda Printall saab 23. mail uue juhi, trükikoda alates 2000. aastast juhtinud Andrus Takkin taandub juhtimisest ja lahkub ettevõttest, teatas ettevõte.
Möödunud suvel Hans H. Luige kätte läinud trükikoda Printall saab 23. mail uue juhi, trükikoda alates 2000. aastast juhtinud Andrus Takkin taandub juhtimisest ja lahkub ettevõttest, teatas ettevõte.
Raadiohommikus: veresaun börsidel, restoraniäri eluspüsimine ja nõuanded ettevõtjale
Esmaspäevases hommikuprogrammis võtame luubi alla investorite otsused veresauna ajal aktsiaturgudel, räägime restoraniäri hakkamasaamisest järjekordses kriisis ja anname nõu, kuidas heitlikul ajal äriprotsesse ümber korraldada.
Esmaspäevases hommikuprogrammis võtame luubi alla investorite otsused veresauna ajal aktsiaturgudel, räägime restoraniäri hakkamasaamisest järjekordses kriisis ja anname nõu, kuidas heitlikul ajal äriprotsesse ümber korraldada.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.