• Jaga lugu:

  Kolme aasta suurim müügilaine

  Ateena börsFoto: EPA

  Keskpankurid on pärast finantskriisi teinud kõik, et võlakirjahinnad tõuseksid. Nüüd ei olnud aga palju vaja, et globaalsed hinnad langeksid kolme aasta kiireimas tempos, kirjutab Bloomberg.

  Globaalselt on võlakirjade hinnad oktoobris langenud 2,9 protsenti, selgub Bloomberg Barclays Global Aggregate indeksi andmetest. Indeks järgib kõike alates riigivõlakirjadest lõpetades kinnisvara- ja ärilaenudega. Viimane kord, mil võlakirjaturud nii järsult kukkusid, oli 2013. aasta mais. Tol aastal teatas toonane Föderaalreservi juht Ben Bernanke, et keskpank võib oma võlakirjade ostuprogrammi vähendama hakata.
  Investorid hülgavad kõrge tootlusega võlakirju
  Sel nädalal juhtis võlakirjade odavnemist Euroopa turg. Ilmunud on märgid, et inflatsioon kiireneb ning majanduskasv paraneb, ja see on tekitanud spekulatsioone, et Euroopa ning teiste riikide keskpangad hakkavad oma stimuleerimist (rahatrükk ja intressimäärad) piirama. Tulemus on see, et investorid on hülgamas selle aasta ühte kuumimat vara – kõrge tootlusega pikaajalisi võlakirju. Investorid on hakanud aru saama, et keskpankade nõudlus, mis viis juulis võlakirjade tootlused rekordmadalale, on piiratud.
  „Pangad, investorid ja riskifondid ostsid valitsuste võlakirju eeldusel, et keskpangad ostavad neid veel aastaid,“ ütles investeerimisfirma Seaport Global Holdingsi valitsuse võlakirjade kauplemise juht Tom di Galoma. „Nüüd on näha, et globaalselt hakkab keskpankade rahapoliitika muutuma.“
  Tänavu on globaalne võlakirjaturg kallinenud 6 protsenti. Nüüd on hinnad aga langema hakanud ja tootlus uuesti tõusmas (võlakirjade hind ja tootlus liiguvad vastassuunaliselt). Suurbritannia 10aastaste võlakirjade intress jõudis 1,31 protsendini, mis on kõrgeim tase alates 23. juunist (Brexiti referendumi päev). Sama tähtajaga Saksamaa võlakirjadel on halvim kuu alates 2013. aastast ning tootlus on jõudnud 0,217 protsendini. USA 10aastaste võlakirjade tootlus jõudis 1,88 protsendini, mis on kõrgeim tase alates maist.
  Ees võib olla tormiline aeg
  Võimalik, et olukord muutub tõsisemaks. Järgmisel nädalal teatavad oma rahapoliitika (intressimäärad) otsustest Jaapani ja Inglise keskpank ning Föderaalreserv. 8. novembril valivad ameeriklased omale uue presidendi.
  Osaliselt selleks, et turust ees püsida, müüsid ettevõtted (näiteks jogurtitootja Danone SA ja Honeywell International) sel nädalal 62 miljardi dollari eest võlakirju, mis on suurim arv alates septembri keskpaigast, selgub Bloombergi kogutud andmetest. Ettevõtete võlakirjade hinnad odavnesid globaalselt sel nädalal 0,6 protsendi võrra, mis tähendab, et nende keskmine tootlus tõusis 2,39 protsendini. See on kõrgeim tase alates juunist, selgub Bloomberg Barclaysi indeksi andmetest.
  Investorid võtavad kõrgema tootluse hea meelega vastu. USA müüs oksjonidel sel nädalal 88 miljardi dollari eest võlakirju ning nõudlus oli tavapäraselt tugev.
  „Kui tootlused tõusevad, siis muutuvad võlakirjad paljude investorite jaoks atraktiivsemaks,“ ütles investeerimisfirma BlackRocki krediiditurgude juht Jim Keenan.
  Keskpankade püüdlused vilja kandmas
  Tundub, et keskpankade püüdlused inflatsiooni ja majanduskasvu kiirendada kannavad lõpuks vilja. Oodatakse, et Euroopa Keskpank pikendab aasta lõpus oma varaostuprogrammi. Samas arvatakse, et rahatrükk ei saa väga pikalt kesta, sest globaalne inflatsioon on kiirenemas.
  Reedel ilmunud raportist selgus, et Saksamaa tarbijahinnad kallinesid kahe aasta kiireimas tempos. Suurbritannia majandus kasvas kolmandas kvartalis oodatust enam. Inglise Keskpanga juht Mark Carney hoiatas, et inflatsiooni kasv võib keskpanga edasist stimuleerimist takistama hakata.
  USA majandus kasvas kolmandas kvartalis aga viimase kahe aasta kiireimas tempos, selgus reedel avaldatud andmetest.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Merli Üle: tänane lumehelbeke hindab samu väärtusi mida su enda laps
Midagi on pildil valesti, kui peame jätkuvalt rääkima juhtidest, kelle jaoks on noorte, nn lumehelbekeste, juhtimine peavalu. Kes siis muutustele tegelikult vastu sõdib? Ehk oleks viimane aeg õppida uusi trikke, pakub Elisa äriarenduse valdkonna juht Merli Üle.
Midagi on pildil valesti, kui peame jätkuvalt rääkima juhtidest, kelle jaoks on noorte, nn lumehelbekeste, juhtimine peavalu. Kes siis muutustele tegelikult vastu sõdib? Ehk oleks viimane aeg õppida uusi trikke, pakub Elisa äriarenduse valdkonna juht Merli Üle.
Tallinna börsil ei langenud täna ükski aktsia
Tallinna börsil olid pankade aktsiad täna pärast eile toimunud järsku langust taastumas ning ühtegi kukkujat kohalikul börsil ei olnud.
Tallinna börsil olid pankade aktsiad täna pärast eile toimunud järsku langust taastumas ning ühtegi kukkujat kohalikul börsil ei olnud.
Raadiohommikus: vaktsiinid, koroonapassid ja kiiresti lähenev sügis
Reedel teeme Äripäeva hommikuprogrammis juttu koroonavõitlusest. Kolmas laine on alanud, poliitikud püüavad kiirendada vaktsineerimist ja mõelda samal ajal välja plaane, kuidas ei peaks sulgema koole ning hoida avatuna majandust. Kuulame endiste sotsiaalministrite seisukohti, mida on seni tehtud hästi-halvasti ja mis piiranguid võiks oodata. Samuti helistame haridus- ja teadusministrile Liina Kersnale, et uurida, kuidas siis ikkagi korraldatakse sügisest koolielu.
Reedel teeme Äripäeva hommikuprogrammis juttu koroonavõitlusest. Kolmas laine on alanud, poliitikud püüavad kiirendada vaktsineerimist ja mõelda samal ajal välja plaane, kuidas ei peaks sulgema koole ning hoida avatuna majandust. Kuulame endiste sotsiaalministrite seisukohti, mida on seni tehtud hästi-halvasti ja mis piiranguid võiks oodata. Samuti helistame haridus- ja teadusministrile Liina Kersnale, et uurida, kuidas siis ikkagi korraldatakse sügisest koolielu.
Suured väikesed: kuidas sündis Läti esimene ükssarvik Uus lugude sari!
Läti oli viimane riik Euroopas, mille Facebook vallutas. Iga pool mujal murdusid kohalikud sotsiaalmeedia kanalid – nagu meie rate.ee – uue ja seksikama Facebooki ees, aga Läti oma ühismeedia Draugiem.lv osutas visa vastupanu.
Läti oli viimane riik Euroopas, mille Facebook vallutas. Iga pool mujal murdusid kohalikud sotsiaalmeedia kanalid – nagu meie rate.ee – uue ja seksikama Facebooki ees, aga Läti oma ühismeedia Draugiem.lv osutas visa vastupanu.