Mait Kraun • 16. november 2016 kell 8:30

Analüütikud: nafta hind tõuseb edasi

Naftatootmine  Foto: Reuters/Scanpix

Nafta hind tõusis eile ligi 6 protsenti ja arvatakse, et tõus võib lühiajaliselt jätkuda, vahendab CNBC.

„See tõus oli väga kiire ja päev lõpetati uutes kõrgustes. Oleme sellises olukorras, et hinnatõus võiks vähemalt lühiajaliselt jätkuda,“ ütles CMC Marketsi analüütik Ric Spooner.

WTI toornafta kallines eile 5,8 protsenti ja barreli hind lähenes 46 dollarile. Brent tõusis eile 5,7 protsenti ja barrel maksis õhtuks 46,95 dollarit. Mõlema hind on täna langenud veidi üle 0,5 protsendi, sest teisipäeva hilisõhtul ilmus Ameerika Petrooleumi Instituudi (API) raport, millest selgus, et naftavarud olid eelmisel nädalal tõusuteel.

"Saudid saavad aru, et peavad hinnatõusu jaoks märkimisväärse žesti tegema. Seega on tõenäoline, et kokkulepe siiski tuleb," ütles CMC Marketsi peastrateeg Michael McCarthy. "Hinnad langesid 52 dollarilt 43 dollarile, seega ei ole üllatav, et pärast sellist kukkumist toimub taastumine."

OPEC leppis septembris kokku, et naftakartell hakkab oma tootmist vähendama. 30. novembril toimub järgmine kohtumine, kus pannakse eeldatavasti paika kokkuleppe detailid. Detailide osas on liikmesriikide vahel aga palju lahkhelisid. Samas on investorid optimistlikud, sest ühe kõnelustega kursis delegaadi sõnul püüavad Katar, Alžeeria ja Venezuela OPECi kokkulepet iga hinna eest ära vormistada.

„Viimati suudeti selline kokkulepe teha kaheksa aastat tagasi,“ ütles investeerimisfirma IG strateeg Jingyi Pan. „Jätkuvalt on olemas aga risk, et USA varud suurenevad ja OPECi välised riigid suurendavad tootmist, mis võib praeguse hinnatõusu peatada.“

Hetkel kuum