Mait Kraun • 21. november 2016 kell 8:15

Dollar tõusis euro suhtes 10 päeva järjest

Eurod  Foto: EPA

Dollar tegi euros suhtes rekordiliselt pika tõusu, sest spekuleeritakse, et Donald Trumpi majanduse stimuleerimise meetmed viivad intressid kiiremini üles, vahendab Bloomberg.

Dollar on eurosse kallinenud juba 10 päeva järjest, mis on pikim jada alates 1999. aastast, mil euro päevavalgust nägi. Dollar on viimase kahe nädala jooksul tugevnenud järsult ka jeeni suhtes.

Valuuta tugevnemine tuli ajal, mil USA riigivõlakirjade tootlus tõusis järsult, sest arvatavasti suurendab Donald Trumpi administratsioon valitsuse kulutusi ja see põhjustab omakorda kõrgemat inflatsiooni. Föderaalreservi juht Janet Yellen ütles neljapäeval, et keskpank haub jätkuvalt intresside tõstmise plaani.

„USA dollari minek on olnud tugev,“ ütles Credit Agricole CIB valuutaturgude strateeg Vassili Serebriakov. „See tõus ei ole veel läbi. Tänuapühade ajal võib kurss veidi taanduda, aga ma usun, et turud jätkavad pärast langust aktiivset ostmist.“

Tõsi, täna on dollar euro suhtes veidi odavnenud. Valuuta on langenud 0,45 protsenti ja ühe euro eest tuleb välja käia 1,0635 dollarit. Reedel jõudis kurss aga 1,0588 dollarini, mis on tugevaim tase alates detsembrist. Jeeni suhtes kallines dollar kahe nädalaga 7,4 protsenti, mis on suurim tõus alates 1988. aastast.

 

Hetkel kuum