Silvano aktsionäridel hiilgav aasta

28. november 2016, 10:00
Silvano juhatuse liige Jarek Särgava hoidub ajakirjanduse vahendusel börsifirma käekäiku lahkamast.
https://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20161128/BORS/161129766/AR/0/AR-161129766.jpg
Ainult tellijale

Silvano Fashion Groupi (SFG) aktsionäridel on suurepärane aasta – vähe sellest, et aktsia hind on aastaga enam kui kahekordistunud, otsustati hiljuti kostitada osanikke lisadividendidega.

“Selle aasta üheksa kuu tulemused olid rahuldavad ja andsid kindluse teha ettepanek maksta aasta lõpus täiendavat dividendi, mis peaks aktsionäridele kindlasti meelt mööda olema,” ütles Silvano juht ­Jarek Särgava.

„Õnneks sai 2015. aastal madalamalt tasemelt juurde ka ostetud,“ kiitis alates 2011. aastast SFG aktsionäride ridadesse kuulunud investor Jaak Roosaare head rahapaigutust. „Mulle sobib ta dividendiaktsiana hästi ja plaanin edasi hoida. Olen positiivselt meelestatud, Venemaa taastub ja rubla on ka tugevnenud.“

Investor tõdes, et börsifirma on ka varem erakordset dividendi maksnud ja võib eeldada, et selle taga on tuumikomanike rahasoov ning ettevõtte majanduslik võimekus raha jagada.

Dividendid on aktsionäridele mokkamööda

„SFG-l on kontol endiselt piisavalt raha ja pigem oleks oodanud ka suuremat tavadividendi,“ märkis Roosaare ja lisas, et tegelikult võiks ettevõte veelgi rohkem jagada. „SFG on üks vähestest Balti aktsiatest, kes on pidevalt aktsiaid tagasi ostnud ja see on ka aktsionäride jaoks kasumlik.“

Roosaarega sama meelt oli ka finantsportaali Rahaasjad.ee asutaja ja investor Madis Müür, kelle hinnangul on lisadividendid positiivne uudis. „Silvano suudab jätkusuutlikult dividende maksta,“ lausus ta. „Ettevõte on saanud väga hästi ennast käima, kuigi nende sihtturgudel oleks nagu tuumatalv. Vaatamata sellele on ettevõte kasumlik.“

Müüri sõnul on börsifirma aktsia dividenditootlus väga korralik ning tal on kahju, et ta eelmisel aastal osa oma aktsiatest müüs. „Oleks võinud rohkem osta, sest juba varem nägi see ettevõte väga potentsiaalikas välja,“ kahetses ta. Müür lisas, et praegu ei plaani ta aktsiaid siiski juurde osta ega ka olemasolevaid müüa.

100 000 eurot nagu maast leitud

SFG aktsionär Indrek Naur märkis, et Silvano eesmärk on laiendada jaekette, mis tõenäoliselt ei nõua nii palju raha ning sestap on lisadividendide maksmine mõistlik. „Olen viimaste aastate aktsionäride koosolekul pakkunud, et makstaks rohkem dividende, sest ettevõte istub raha otsas,“ selgitas ta. Naur on väga rõõmus, sest sel aastal maksab SFG talle dividende peaaegu 100 000 eurot.

Enda sõnul on ta isiklikult külastanud välisturge, kus Silvano tegutseb. „Turud, kus Silvano tegutseb – Venemaa, Valgevene ja Ukraina – ei ole heas seisus ning lähevad veel allapoole,“ möönis ta. Tänu kulude kokkuhoiule on Silvano tema hinnangul saavutanud nendel turgudel siiski edu.

Naur ennustas, et ilmselt oli börsifirmal piisavalt reserve, et kulusid kokku tõmmata. Kui kaua on võimalik kulusid kontrolli all hoida, selgub tema hinnangul järgmistes kvartalites.

Naine ja tütred kiidavad

Naur on külastanud perega ka SFG poode välisturgudel. „Ma ei tunne seda valdkonda, aga tütred ja naine kiidavad seda kaupa taevani. Mis tuli mulle ka üllatusena,“ lausus ta. „Tegemist on kvaliteetse kaubaga, võrreldes teiste brändidega.“

Aktsionär märkis, et SFG teenib suurema osa kasumist jaemüügist ning 2014. aastal müügitingimuste muutmine on mõjunud ettevõttele kõigele vaatamata positiivselt.

Nimelt kirjutas Äripäev 2014. aasta kevadel, et SFG muutis kõigi edasimüüjate müügitingimusi. Toona väideti, et 95% edasimüüjatest on SFGga lepingu lõpetanud. „Silvano saab ise turgu reguleerida, mitte ei lase edasimüüjatel seda teha,“ rääkis Naur. „Ja see on ka eesmärk, miks jaekette laiendatakse.“

Juhid käituvad aktsionäride huvides

Nauri sõnul on SFG viimase aja sammud positiivsed ettevõtte aktsia jaoks ning aktsia hea käekäigu taga on eeskätt juhtimine. „Umbes aasta tagasi oli turg negatiivses võtmes ja kes sel hetkel aktsiat ostsid, on võidumehed,“ kinnitas ta. „Aktsionärid vaatavad ikka aktsia tootlust ja kui see on hea, siis ostetakse. Kui nõudlus on suur, siis aktsia hind tõuseb.“

Teisest küljest tõdes Naur, et Silvano puhul ei tea paljud aktsionärid, mis turul toimub ja sellele infole on ka raske ligi pääseda. „Aga tasub ringi käia ja vaadata, mis toimub,“ soovitas ta.

Ise on Naur tänavu osa oma aktsiatest müünud ning praegu ei plaani ta neid ka juurde osta, kuna hind paistab kõrgevõitu.

Aktsial hea hoog sees

Silvano on tänavu Tallina börsil parima tootlusega aktsia. Aasta algusest on selle hind kallinenud 102,3% võrra, 2,59 eurole. Alates 2014. aasta novembrist on aktsia hind kerkinud üle 50%.

Pikema perioodi vaates on tootlus aga üsna kõikuv – viimase viie aastaga on aktsia väärtusest kaotanud ligi 15%. Määrav on olud ajastus.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
28. November 2016, 09:59

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing