Mait Kraun • 12. detsember 2016 kell 8:34

Varing Hiina aktsiaturul

Shanghai börs.  Foto: EPA

Hiina aktsiaturud langesid täna järsult, sest regulaatorid piiravad kindlustusfirmade aktsiaoste. Lisaks ütles Donald Trump, et "ühe Hiina poliitika" tuleb üle vaadata, vahendab MarketWatch.

Shanghai Composite indeks langes täna 2,5 protsenti. Ligi 1000 aktsiat odavnes ning tõusjate seas olid vaid suurpangad ning energiafirmad. Shenzhen Composite indeks langes lausa 4,9 protsenti ning idufirmadele keskenduv ChiNext kukkus 5,5 protsenti.

Reede hilisõhtul teatas Hiina kindlustussektori regulaator, et kindlustusfirma Evergrande Life ei saa enam aktsiatesse investeerida, sest tegeles aktsiaturul lühiajalise kauplemisega. Viimasel ajal on kindlustusfirmad aktsiaturule suurt raha investeerinud ja see on kauplemisaktiivsust märkimisväärselt tõstnud.

Hiina ametivõimudele kindlustusfirmade aktiivne ostmine ei meeldi, sest nii võidakse ettevõtete juhtkonnad segi paisata. „Selge, et regulaatorid on sellise ostmise vastu, sest see võib börsifirmade juhtkondade koosseisu muuta,“ ütles Soochow Securitiesi analüütik Deng Wenyuan. „Sellegipoolest ei oodanud investorid, et ametivõimud selliseid samme astuvad.“

Lisaks esitas USA presidendiks valitud Donald Trump küsimuse, kas Ühendriigid peaksid jätkama oma „ühe Hiina poliitikat“, kui Peking ei tee järeleandmisi kaubanduses ja muudes küsimustes. Ka see on investorite meeleolu halvendanud.

Hetkel kuum