Mait Kraun • 13. detsember 2016 kell 21:01

Börs: Dow Jones läheneb 20 000 punkti tasemele

New Yorgi börs.  Foto: EPA

Globaalsed aktsiaturud tõusid ning Dow Jonesi indeks jõuab 20 000 punkti tasemele järjest lähemale, vahendab Bloomberg.

Dow Jonesi tõusu juhtisid kiibitootja Intel ja tehnoloogiafirma Apple. Indeksil jäi päeva keskel 20 000 punktist puudu vaid 43 punkti. Ühtlasi on Dow alates 8. novembrist, mil toimusid USA presidendivalimised, tõusnud 8,6 protsenti. Tehnilise analüüsi eksperdid ütlevad, et indeksi tõus on olnud veidi liiga kiire.

Euroopa aktsiaturud tõusid aga 11 kuu kõrgeima tasemeni, sest Itaalia suurim pank teatas plaanist kapitali koguda ning tööjõu hulka vähendada. USA 10-aastaste võlakirjade tootlus stabiliseerus ning nafta jõudis viimase 17 kuu kõrgeima tasemeni.

Investorid spekuleerivad, et Donald Trumpi plaanitav fiskaalne stimuleerimine kiirendab USA majanduskasvu. Homme teatab Föderaalreserv oma rahapoliitka otsusest ja on üpris kindel, et keskpank otsustab intressimäärasid tõsta.

„Kõik aktsiaturud näitavad tugevat minekut,“ ütles investeerimisfirma Legal & General Investment Managementi rahahaldur Andrzej Pioch. „Euroopa aktsiad tõusid, sest Itaalia olukord muutus veidi selgemaks. Homse intressimäärade tõusuga on turg juba enamjaolt arvestanud.“

Standard & Poor’s 500 indeks tõusis 0,7 protsenti ja jõudis 2271 punktini, mis on kõigi aegade rekord. Dow lisas 112 punkti ja sulgus 19 908 punktil. Nasdaq 100 saavutas samuti rekordi – viimati jõudis tehnoloogiafirmadest koosnev indeks uue tipuni oktoobris.

Stoxx Europe 600 indeks lisas 1,1 protsenti ning jõudis kõrgeima tasemeni alates jaanuarist. Arenevad turud lisasid 0,6 protsenti.

WTI toornafta hind kallines 0,3 protsenti 52,98 dollarini. Brent lisas 3 senti ja barrel maksab 55,72 dollarit, mis on kõrgeim tase alates 2015. aasta juulist.

Hetkel kuum