Sirje Rank • 16. detsember 2016 kell 10:00

Investorid kiirustavad Venemaale

Moskva Punane väljak  Foto: epa

OPECi kokkuleppele järgnenud nafta hinna tõus ning USA ja Venemaa suhete oodatav paranemine kannustab investoreid oma rahaga Venemaale tõttama, kirjutab Financial Times.

Viimase nädalaga on Venemaa aktsiafondidesse suurim raha juurdevool 2011. aastast. Avatud investeerimisfondidesse ja börsil kaubeldavatesse fondidesse on suurim sissevool 2015. a veebruarist.

Mõnedes suuremates fondides on varade väärtus OPECi novembri lõpus sõlmitud kokkuleppest alates tõusnud pea kolmandiku võrra. Näiteks fondi VanEck Vectors Russia ETF varad on kerkinud 33% 2,5 miljardile dollarile, kirjutas leht.

„Hinnatasemed olid äärmiselt atraktiivsed ja nafta hinna toibumine pole toetanud mitte üksnes aktsiaturgu, vaid (Venemaad) ka poliitiliselt,“ kommenteeris UBS Wealth Management lühiajaliste investeeringute juht Vinay Pande. Kui nafta hind langes, ei muretsetud üksnes aktsiate languse, vaid ka poliitilise stabiilsuse pärast.

Nafta hinna kõrval on oluline tegur USA valitsuse vahetus, mis annab alust eeldada, et Ukraina sündmustega seoses Venemaale kehtestatud sanktsioonid võivad hakata leevenema. Uuendamise tähtaeg jõuab kätte märtsis. Citi strateegid prognoosivad USA hoiaku olulist pehmemaks muutumist Venemaa ja sanktsioonide programmi suhtes.

Venemaa börsi indeks Misex on tänavu kerkinud 27%. Dollarites arvestatuna on tõus veidi alla 50%.

Hetkel kuum