Pille Ivask • 20. detsember 2016
Jaga lugu:

Jaapani majanduskasv uuel aastal tugevam

Jaapani majanduskasv ulatub juba mitu aastat 1% piirist üle.  Foto: epa

Jaapani majandus peaks järgmisel aastal kasvama 1,5% võrra, mis annab ühest küljest märku nii selle stabiilsusest kui ka peaminister Shinzo Abe majandusreformide mõningasest edust.

Ühtlasi tähendab 1,5% suurune majanduskasv, et Jaapani majandus kasvab juba kolmandat aastat järjest enam kui 1% jagu. Jaapani valitsus ennustab käesoleva aasta majanduskasvuks 1,3%, vahendab MarketWatch.

Kuigi analüütikud väidavad, et tegu on tagasihoidliku majanduskasvuga ning sisemajanduses pole jätkuvalt märkimisväärset nõudluse kasvu näha, võib siiski öelda, et Abe majandusprogramm on mõningast edu saavutanud.

Oktoobris kiideti heaks majanduse elavdamise pakett, mis peaks uuel aastal majanduskasvu ka juba oma panuse andma. Kasvama peaks tarbijainflatsioon, nõrgem jeen peaks andma panuse ekspordi tugevnemisse, samas tõstab see suure tõenäosusega hindu. Eratarbimine peaks uuel aastal kasvama üksnes 0,8% jagu, mis on selle aastaga võrreldes üksnes 0,1% suurune edasiminek.

Ka palgakasv jääb praeguste ennustuste kohaselt Jaapanis uuel aastal üsna nõrgaks. Kuigi Abe on ettevõtteid keelitanud palkasid tõstma, pole need seda teinud.

Jaga lugu:
Hetkel kuum