Pille Ivask • 27. detsember 2016 kell 5:45

Hiina tööstusettevõtete kasum kasvas

Kivisüsi  Foto: EPA

Hiina tööstusettevõtete kasum kasvas aastases võrdluses 14,5% võrra, vahendab Bloomberg.

Kasvu tagasid eeskätt toormaterjalide tootjad, kuna nii kivisöe kui metallide hinnad on viimasel ajal tõusnud.

Hiina riiklik statistikaamet teatas, et tööstusettevõtete kasum kasvas aastases võrdluses novembris kokku 14,5% võrra, 774,6 miljardi jüaanini ehk 111 miljardi dollarini. Oktoobris oli aastane kasv 9,8% ning esimese 11 kuu kokkuvõttes jäi kasumikasv 6,03 triljoni jüaani ehk 9,4% juurde.

Ühtlasi tähendab see, et novembri tulemus märgib suuruselt teist kasumikasvu enam kui viimase kahe aasta jooksul. Kasumikasv võimaldab ettevõtetel vähendada laenukoormat ning suunata rohkem raha investeeringutesse.

Kui toormaterjalide tootjad olid peamised sektori kogukasumi kasvu toetajad, siis näiteks nafta ja gaasi kavandamisega tegelevad ettevõtted pidid 11 kuu kokkuvõttes tunnistama kasumi langust.

Siiski märkis Hiina riiklik statistikabüroo, et kuigi tööstusettevõtete kasum on jõudsalt kasvanud, on see äärmiselt sõltuv toormaterjalide maailmaturu hinnast, mistõttu ei saa viimaste kuude tulemuste põhjal kindlalt väita, et ka järgmisel aastal on tulemused sama head.

Hetkel kuum