Liina Laks • 23 veebruar 2017

Norralased töötavad vähem

Norra lipp  Foto: Bloomberg

Norra statistikaameti andmetel langes Norra tööhõive määr 70,6 protsedile, mis on 21 aasta madalaim näitaja, vahendab uudisteagentuur Bloomberg.

Tööhõive määra langemine algas Norras pärast 2008. aasta finantskiiri ning pole sellest peale pidurit peale saanud. Registreeritud töötus on Norras statistikaameti andmeil 4,4%. Kuid rohkem kui töötute arv teeb Norrale muret, et suureneb selliste inimeste arv, kes on töö otsimisest täielikult loobunud. 

Norra analüütikute hinnangul on hõive määra langus raske hoop sotsiaalsüsteemile. Lisaks näitavad töötuse numbrid, et kõige rohkem on töötuid regioonides, kus tegeldakse nafta tootmisega – eelkõige riigi edelarannikul.

Kõige rohkem on töötus süvenenud väikse sissetuleku ja madala haridustasemega meeste seas.

Norra suurima tööandjate organisatsiooni esindaja Vibeke Madsen arvab, et olukord läheb aina hullemaks. Tema hinnangul kaob ligi 30 protsenti „traditsioonilistest“ ametitest, kuna riik liigub aina enam mehhaniseeritud töö suunas. Norra suurima panga DNB juht Rune Bjerke ütles, et tõenäoliselt väheneb järgmise viie aasta jooksul tema pangas töötavate inimeste arv poole võrra.

Norra ekspertide sõnul tuleb riigis teha tulevikus uusi kokkuleppeid, mis puudutavad nii pensioneid kui ka tööturul osalemist.

Hetkel kuum