Mait Kraun • 15. märts 2017 kell 17:47

USA suurfirmade kindlustunne tõusis järsult

JPMorgani juht Jamie Dimon.  Foto: Bloomberg

USA suurimate ettevõtete tegevjuhtide optimism tõusis kõrgeima tasemeni alates 2009. aastast. Müügiprognoosid, tööturu olukord ning investeeringute väljavaade paranesid märkimisväärselt, vahendab Boomberg.

Business Roundtable’i poolt loodud CEO Economic Outlook indeks, mis mõõdab tegevjuhtide ootusi käibe, kapitalikulutuste ja tööturu osas, tõusis esimeses kvartalis 19,1 punkti võrra 93,3 punktini, selgub assotsiatsiooni avaldatud küsitlusest. Tegemist on suurima tõusuga alates 2009. aasta neljandast kvartalist.

Indeksi pikaajaline keskmine näitaja on 79,8 punkti ning viimati oli indeks sellest kõrgemal seitse kvartalit tagasi. 50st kõrgemale jääv näitaja viitab majanduskasvule.

Küsitluse positiivne tulemus on järjekordne tõestus, et Donald Trumpi valimisvõidu järel on ettevõtete ja tarbijate kindlustunne paranenud. Ettevõtted on teatanud, et uue administratsiooni plaanitav maksude ja regulatsioonide alandamine ning infrastruktuuri investeeringud muudavad neid optimistlikumaks.

„Ma olen entusiastlik, et meil on võimalus järgida majanduskasvule orienteeritud eesmärke, mis on kasulikud kõigi ameeriklaste jaoks,“ ütles Business Roundtable’i juhatuse esimees ning JPMorgan Chase & Co tegevjuht Jamie Dimon. „Need tulemused kinnitavad, et ettevõtete kindlustunne ja optimism on tõusnud muljetavaldavalt.“

 

Hetkel kuum