Pille Ivask • 30. märts 2017 kell 16:14

Exxon Trumpile: ära loobu Pariisi leppest

Exxon Mobil.  Foto: EPA

Naftafirma Exxon Mobil andis teada, et ei soovita USA presidendil Donald Trumpil Pariisi kliimaleppest taganeda.

USA suurim naftakompanii edastas Valgele Majale teate, milles seisab, et Pariisi lepe on igati vajalik, kuna osutab kliimamuutusega seotud küsimustele. Samuti hindab Exxon USA positsiooni lepet silmas pidades väga heaks. Pariisi kliimaleppe peamine eesmärk on aeglustada kliima soojenemise protsessi. USA endine president Barack Obama märkis, et lepe tähendab tema jaoks meie planeedi päästmist.

Selgub, et Exxon edastas oma teate 22. märtsil ehk vaid mõni päev enne seda, kui Trump teatas, et mitmed keskkonnateemalised regulatsioonid, mis Obama ajal kehtestatud, enam ei kehti.

Siiski tasub märkida, et Exxon Mobil on aastate jooksul edastanud üsnagi vastakaid teateid kliimasoojenemise kohta. Näiteks 2007. Aastal kuulutas Exxon avalikult, et kliima soojenemine on probleem ning lubas, et ettevõte annab panuse sellesse, et õhku paisatava saaste hulka vähendada. Samas on varasemalt Exxonit süüdistatud selles, et firma varjab investorite eest võimalikke kahjusid, mis võivad keskkonda ohustada. Samas on Exxon kahe aasta eest sõlmitud Pariisi kliimalepet alati toetanud.   

Hetkel kuum