Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Venemaa aktsiafondide juhid pisaraid ei vala

    Sel aastal on suurimat tõusu näidanud Nordea aktsiafondid, tabeli viimasest otsast leiab aga Venemaaga seotud fondid.

    Kuigi tabeli lõpus on SEB Russia Fund, mille tootlus on sel aastal 3,96 protsendiga miinuses, leiab selle fondi juht Pavel Lupandin, et fondil on läinud päris hästi. „Oma võrdlusindeksit lõi fond aprilli lõpus 6,4 protsendiga,“ selgitas ta.
    Kuigi ka Trigoni Venemaa fond on 1,7 protsendiga miinuses, on Trigon Fundsi juhatuse liige Mehis Raud selle käekäiguga rahul. „Kolme aasta tootluse lõikes valis Thomson Reuters selle aasta kevadel meie fondi parimaks Venemaa fondiks maailmas,“ rõõmustas ta.
    Parimat tootlust on sel aastal näidanud aga Nordea Indiasse ja Aasiasse investeerivad fondid ning Nordea Emerging Stars Equity Fund. „Need fondid on suutnud pakkuda Aasia aktsiaindeksist paremat tootlust,“ märkis Nordea säästu- ja investeerimistoodete juht Anton Skvortsov.
    Venemaa vajab stiimulit
    Venemaa kohapealt on investorid Lupandin sõnul aasta algusest peale skeptilised olnud ning kartnud, et Trump muudab sanktsioonide poliitikat. See viib raha Venemaa turult välja ja survestab sealses indeksis olevaid suuremaid ettevõtteid.
    Sellegipoolest näeb Lupandin Venemaal ka positiivset. „Paremini on läinud sealsetel tehnoloogiaettevõtetel ja näiteks Aeroflotil, samuti paistab Sberbank oma võrdlusgrupis tugeva tegijana,“ tõi ta näiteid. Venemaa majandus on tema hinnangul ka üle saanud madalseisust ning inflatsioon läheneb 4 protsendile. „Intressid on endiselt suhteliselt kõrgel ning see on loonud rublas atraktiivse carry trade’i võimaluse – intressid võiksid allapoole tulla sel aastal ja see peaks toetama majandust tervikuna.“ Eelisseisus olevaks peab ta näiteks kinnisvarasektorit.
    Swedbanki fondijuhi Ene Õunmaa sõnul on aga majanduskasvu paranemise ootus Venemaal juba aktsiatesse sisse arvestatud. „Sealne aktsiaturg tõusis eelmisel aastal rohkem kui 60 protsenti, edasiseks aktsiahindade tõusuks oleks vaja positiivseid üllatusi, kas nafta hinnast või majanduskasvust,“ rääkis Õunmaa.
    Aktsiafondide edetabelit troonib Nordea, Venemaa kukkus põhja.Foto: Äripäev
    Õunmaa juhtis tähelepanu, et Brent toornafta hind on alates aasta algusest euro vääringus kukkunud üle 13 protsendi. „OPECi tootmine on jooksval aastal küll langenud, kuid on endiselt väga kõrgel tasemel,“ ütles ta. „Samuti on ikka veel kõrgel tasemel USA naftavarud ning kiiresti on tõusnud USA aktiivsete nafta puurtornide arv ehk teadaolevate andmete põhjal pole nafta hinna kiiret tõusu oodata.“ Venemaa majanduses on tema sõnul näha esimesi märke olukorra stabiliseerumisest nii tööstussektoris kui ka jaekaubanduses, kuid need on hindades juba sees ja taastumine on suhteliselt aeglane.
    Panus arenevatele turgudele
    Skvortsov peab Nordea fondide edu saladuseks ehk suurimateks mõjutajateks aga globaalse majanduse paranevaid väljavaateid, mistõttu suurenevad ka ettevõtete kasumiprognoosid. „See on aidanud maailma aktsiaturgudel tõusu jätkata,“ märkis ta. „Siiamaani USA aktsiaturust maha jäänud arenevad riigid on sel aastal võtnud liidripositsiooni, mida on ka näha meie fondide tootluse edetabelis,“ viitas ta Nordea Emerging Stars Equity Fundi edule.
    SEB Eastern Europe ex-Russia Fundi fondijuht Alo Kullamaa, kelle juhitava fondi maht on kasvanud 137,7 miljonilt eurolt 194 miljonile eurole, näeb samuti arenevatel turgudel potentsiaali. „Kesk-Euroopa riikide nagu Poola, Ungari, Tšehhi ja Rumeenia makromajanduslik olukord on praegu väga tugev ning väljavaade hea, ka Türgit nähakse rahvusvaheliselt vähem riskantse ja poliitiliselt stabiilsemana pärast hiljutist põhiseaduslikku referendumit, mis kinnitas president Erdogani võimu,“ selgitas ta. Õunmaa märkis, et referendumi järel olid Türgi ettevõtete tulemused pigem head, kuid euroinvestorid peaksid jälgima liiri käekäiku, mis on euro vastu nõrgenenud.
    Raud tõi aga Ida-Euroopa aktsiaturgude peamiste mõjutajatena esile Lääne-Euroopa positiivsed valimistulemused ja endiselt hea makromajanduse dünaamika. „Venemaa puhul on tegemist pigem konsolideerumisfaasiga peale kaht ülitugeva tootlusega aastat,“ sõnas ta.
    Ka SEB Eastern Europe Small Cap Fund teenis oma tootluse peamiselt arenevatelt turgudelt. „Olulised panustajad meie tootlusesse sel aastal on olnud Kasahstani pank Halyk, Rumeenia naftaettevõte Petrom, Gruusia pank TBC, Vene kinnisvaraarendaja Etalon ja Türgi rafineerimistehas Turpas,“ loetles fondijuht Marko Daljajev edukaid investeeringuid.
    LHV fondid plusspoolel
    LHV aktsiafondidest läks edukaimalt Maailma Aktsiate Fondil, mille osaku väärtus tõusis 9,3 protsenti, viimaste aastate kõrgeimale tasemele. Tootlus saadi peamiselt Euroopa börsidelt. „Aktsia hindasid on aidanud tõsta paranev majanduskeskkond ja ettevõtete kasumite kasv,“ rääkis Maailma Aktsiate Fondi juht Mikk Taras. „USAs oleme investeerinud rohkem ainult tehnoloogiasektorisse, mis on näidanud tugevat kasvu,“ lisas ta.
    Seejuures keskendus Tarase fond tugeva rahavooga Lääne-Euroopa, Skandinaavia ja Balti ettevõtete leidmisele. „Oleme müünud USA aktsiaid, kuna hinnatasemed on muutunud hiljutise tõusu järel kalliks,“ mainis Taras fondiga tehtud muudatusi.
    LHV Pärsia Lahe Fondi survestasid aga madalal tasemel püsivad naftahinnad. „Keerulistes oludes on õnnestunud selle aasta algusest siiski fondi tootluseks 1 protsent kätte saada,“ märkis Pärsia Lahe Fondi juht Joel Kukemelk. „Aasta alguses on turuosaliste tähelepanu olnud eelkõige energiahindadel, ettevõtete kvartalitulemustel ning GCC (Pärsia Lahe Koostöökogu) riikidest tulevatel reformiuudistel,“ tõi ta näiteid tulemusi mõjutanud teguritest.
    Seejuures on fond suunanud oma rahast suurima osakaalu Araabia Ühendemiraatidesse ja Saudi Araabiasse ning kasvatanud oma portfellis kinnisvarasektori osakaalu.
    Stabiilne tulevik
    Kullamaa sõnul suhtutakse pärast Hollandi parlamendivalimisi ja Prantsusmaa presidendivalimisi Euroopa Liidu pikemaajalistesse tulevikuväljavaadetesse rahulikumalt. Raud aga leiab, et poliitilisest ja makropildist tulenev positiivsus on turgudel juba praeguseks sisse hinnastatud. „Ettevõtete hinnatasemed juba peegeldavad lähiaastate paranenud väljavaateid,“ arvas ta. „Seega fundamentaalset põhjust aktsiaralli jätkumiseks ma praegu ei näe.“
    Skvortsov leiab, et suure tõenäosusega pakuvad arenevad turud paremaid võimalusi, sest nende praegused hinnatasemed on võrreldes teiste turgudega soodsamad. „Paranev maailmamajandus ning tööturg tähendab ka seda, et inflatsioonisurve kasvab ja suured üleilmsed keskpangad on andnud selgelt mõista, et astuvad järk-järgulise rahapoliitika karmistamise teed,“ viitas ta sellele, et arenenud turgudel võivad ees oodata raskemad ajad.
    Kukemelk ootab aga mai lõpus OPECi sõnumit, mis peaks naftahindasid kergitama. Samuti kaupleb LHV Pärsia Lahe Fondi üksikinvesteeringute portfell väga odavatel hinnatasemetel ning mõne positiivse katalüsaatori realiseerumisel võib aasta jätkudes oodata korralikku tulemust.
  • Hetkel kuum
Andrus Hiiepuu: kustkohast tulevad ja kuhu kaovad eesmärgid?
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Netflix sai miljoneid kliente juurde, kuid aktsia langes ikka
Voogedastusplatvorm Netflix üllatas Wall Streeti esimeses kvartalis miljonite uute klientidega, kuid aktsia taandus järelturul sellegipoolest.
Voogedastusplatvorm Netflix üllatas Wall Streeti esimeses kvartalis miljonite uute klientidega, kuid aktsia taandus järelturul sellegipoolest.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
LHV tippjuht lahkub ametist
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Raadiohommikus: seentest elektriautode suuromanikuni Jäta oma küsimus hommikuprogrammi külalistele
Äripäeva raadio reedene hommikuprogramm sisaldab mitut uudist – kiiresti arenevas seente maailmas tegutsev Eesti idufirma teatab oma värskest saavutusest ning selguvad arvamuskonkursi Edukas Eesti nominendid.
Äripäeva raadio reedene hommikuprogramm sisaldab mitut uudist – kiiresti arenevas seente maailmas tegutsev Eesti idufirma teatab oma värskest saavutusest ning selguvad arvamuskonkursi Edukas Eesti nominendid.
Viljar Arakas ja Robert Kitt said eelarvenõukokku
Eesti Panga nõukogu nimetas teisipäeval toimunud istungil ametisse Eesti eelarvenõukogu uue koosseisu, mis alustab tööd mai keskpaigas.
Eesti Panga nõukogu nimetas teisipäeval toimunud istungil ametisse Eesti eelarvenõukogu uue koosseisu, mis alustab tööd mai keskpaigas.