Artur Erik Lindmaa • 4. august 2017 kell 6:56

Vene turud tõusevad sanktsioonidest hoolimata

Venemaa president Vladimir Putin ja USA president Donald Trump  Foto: Scanpix/Reuters

Venemaal hakkasid turud pärast Ameerika Ühendriikide uute sanktsioonide ametlikku jõustumist tõusma, kirjutab Reuters.

Alates kolmapäevast, mil Ameerika Ühendriikide president Donald Trump allkirjastas uute sanktsioonide rakendumise, on Venemaal tõusnud nii aktsiad, võlakirjad kui ka rubla. Venemaa MICEXi börsiindeks on tegemas suurimat nädalast tõusu alates aprillist ning võlakirjad on kallinenud.

Seadus, millele Trump kolmapäeval alla kirjutas, karmistab sanktsioone Venemaa vastu Ukraina konflikti ning Ameerika Ühendriikide presidendivalimistesse sekkumise pärast. Uus seadus takistab presidendil üksinda sanktsioone tühistada, selleks on nüüd vaja Kongressi luba.

Venemaa peaminister Dmitri Medvedev ütles Facebooki postituses, et uute sanktsioonide väljakuulutamine tähendab majandussõda, mis võib kesta aastakümneid, edastab Reuters.

HSBC ja Credit Suisse'i analüütikud ütlesid, et poliitilised riskid, sh uued sanktsioonid, on juba Venemaa aktsiatesse sisse arvestatud ning pärast seaduse väljakuulutamist on tekkinud uus ostuvõimalus.

MICEXi börsiindeks eile tõusis ning suure tõenäosusega tõuseb tänase päeva jooksul 2,7% tasemele, mis on alates aprillist suurim nädalane tõus.

Venemaa kümneaastaste võlakirjade tootlus langes 5 baaspunkti ehk 7,8 protsendile. Rubla tõusis neljapäeval 0,4%. Hoolimata lühiajalisest tõusust, on sanktsioonid mõjutanud Vene valuuta väärtust tõsiselt – viimase kolme kuu jooksul on rubla langenud 5%.

Hetkel kuum