Hiigelfondid tõmbuvad fossiilkütuseärist välja

Naftatöötlusjaamade toodang ei näi enam kahele New Yorki hiigelfondile atriaktiivse investeeringuna  Foto: Scanpix
Urmo Andressoo • 2. jaanuar 2018 kell 13:48
Börsiuudised
Ainult tellijale

Suured USA investeerimisfondid jätavad portfellidest välja fossiilkütuse tootjaid ning otsivad asemele rohelise energia tootjaid.

Donald Trumpi valitsus ajab fossiilkütuse sektorile sõbralikku poliitikat: lõdvendab regulatsioone ja annab ettevõtetele maksuvabastusi. Institutsionaalsed investorid on sellegipoolest otsustanud raha sektorist välja viia, vahendab Ameerika avalik-õiguslik ringhääling PRI.

Näiteks teatas 19. detsembril New Yorgi osariigi kuberner Andrew Cuomo, et osariigi üle 200-miljardilise väärtusega pensionifond ei investeeri enam fossiilkütuseärisse ja otsib viise, kuidas enda positsioonidest sektoris loobuda.

Samal päeval teatas New Yorgi peaaudiitor Scott Stringer, et ka New Yorgi linna pensionifond eemaldub positsioonidest fossiilkütustes.

Neli päeva enne New Yorgi fondide uudiseid kirjutas keskkonnaaktvist Bill McKibben NY Timesis, et maailma finantsturgudel kõlab valjult, et selle äriga ei taheta enam seotud olla. "Nii on maailma Exxonitel ja Chevronitel üha raskem tegeleda fossiilkütuste otsimisega. Kütustega, mida me ei vaja ega suuda põletada,“ kirjutas ta. McKibben viitas, et Norra riiklik triljoni dollariline pensionifond on teinud ettepaneku müüa nafta- ja gaasifirmade osakud, kuigi fond on just nendest ettevõtetest teeninud suure osa oma kasumist.

„Fosiilkütuseäri, mis on viimased 200 aastat olnud väga hea äri, seda enam ei ole. Tark raha väljub sektorist,“ kirjutas McKibben.

Hetkel kuum