Jim Rogers ennustab meie eluaja karmimat karuturgu

09. veebruar 2018, 14:00
Jim Rogers
https://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20180209/BORS/180209616/AR/0/AR-180209616.jpg
Ainult tellijale

Kuigi karuturg pole hoolimata viimastest langustest veel kätte jõudnud, ennustab investeerimisguru Jim Rogers, et selle saabudes kogeb inimkond seninägemata langust.

„Kui me peaksime jõudma karuturule, milles ma ei kahtle, on see meie eluaja rängim kogemus,“ ütles Rogers Bloombergile antud intervjuus.

Sügava kriisi saabumise põhjusena näeb Rogers võlgade tugevat kuhjumist pärast eelmist finantskriisi. Suurima murelapsena nimetab ta Ameerika Ühendriike. „Võlga on igal pool ning summad üha kasvavad,“ sõnas Rogers.

Rogers ei väida, et karutug veel käes oleks, ega oska ka pakkuda, millal sinna jõutakse. Sellegipoolest oskas ta praegust korrektsiooni ette näha ning praegu ennustab selle jätkumist. Täpsemalt näeb ta närvilisuse jätkumist vähemalt seni, kuni Föderaalreserv otsustab intressimäärasid tõsta. Sealt edasi võib tulla ajutine rahunemine ning turud liiguvad taas üles. „Ma olen turu ajastamises väga kehv,“ märkis ta. „Kuid võimalik, et närvilisus jätkub märtsini, mil intressimäärad tõusevad.“

Praegu panustaks Rogers aga põllumajandussektori aktsiatele, sest need on veel küllaltki odavad.

Karuturge ennegi nähtud

Vanameister on oma eluaja jooksul näinud mitut karuturgu, näiteks 2007.-2009. aastal koges ta seda, kuidas USA börsiindeks Dow Jones kukkus rohkem kui 50 protsenti. Aastal 2002 elas ta aga üle IT-mulli lõhkemise ning indeksi pea 40protsendilise kahanemise.

Kui Rogersi ennustus tõele vastab, peaks järgmine suurem kriis tooma kaasa veel suuremad kaotused.

„Jim on viimase 30 aasta jooksul ennustanud mitut korrektsiooni,“ tõdes Alibaba Groupi president Mike Evans, kel on Goldman Sachsi pankuri taust. „Seega olen ma kindel, et ühel hetkel saavad ka tema praegused ennustused teoks,“ sõnas ta.

Eelmise aasta novembris ennustas Rogers, et närvilisus ja paanika saabuvad mulli suunas liikuvatele USA turgudele kahe aasta jooksul. Toona nägi ta häid investeerimisvõimalusi Jaapanis, Hiinas ja Venemaal.

Samuti soovitab Rogers eemale hoida bitcoinist, mis lõhnab tema sõnul samamoodi nagu iga teine mull.

Börsipaanika levib

Rogersi kartustele annab tuge ka fakt, et kuigi pärast esialgset turgudel tekkinud paanikat ning börside mitmeprotsendilist langust need taastusid, võeti neljapäeva õhtul ja reedel taas suund alla. 

Nii kukkus Dow Jones neljapäeval 4,15 protsenti, mis on teine samasse suurusjärku jääv kukkumine samal nädalal. S&P 500 indeks sulgus 3,75 protsenti madalamal ning Nasdaq oli miinuses 3,9 protsendi võrra. 

Euroopa turud on täna samuti punases. Suurbritannia börsiindeksid FTSE 100 ja FTSE MIB olid lõunaks kaotanud vastavalt 0,85 ja 1,57 protsenti väärtusest. Saksamaa indeks DAX ja Prantsusmaa CAC 40 liikusid alla vastavalt 1,75 ha 1,56 protsenti.

Punast oli näha ka kõikidel suurematel Aasia börsidel. Indeksid Asia Dow, Nikkei 225, Hank Seng, Sensex ja Singapore kaotasid oma väärtusest vastavalt 2,06; 2,32; 3,1; 4,05; 1,18 ja 1,13 protsenti.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
09. February 2018, 13:44

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing