Äripäev • 21. märts 2018 kell 8:22

Trigoni fondijuht: Vene ettevõtete dividenditootlus maailma parim

Trigoni Venemaa Top Picksi fondijuht Jelena Rozenfeld  Foto: Andras Kralla

Venemaa aktsiad on maailmas kõige kõrgema dividenditootlusega, rääkis Äripäeva raadio hommikuprogrammis Trigoni Venemaa Top Picksi fondijuht Jelena Rozenfeld.

„Venemaa ettevõtete juhtide loogikas on toimunud muutus,“ lausus 14 aastat Vene ettevõtetesse investeerinud Rozenfeld. „Enam ei müüda argumenti, et aktsiad on odavad. Nüüd on hoopis hakatud jagama vaba rahavoogu investoritega ja dividendide väljamaksed on tõusnud. Kui 10 aastat tagasi maksti välja 10% kasumist, siis nüüd keskmiselt 40%.“

Rozenfeldi sõnul ootab ta, et Venemaa majandus taastub. „Meie eelistame sisetarbimisele suunatud ettevõtteid,“ vastas ta küsimusele, kuhu ta ise oma klientide raha paigutab Venemaal. „Pangad, haiglad, ravimitega tegelevad ettevõtted, supermarketite ketid.“

Rozenfeldi sõnul on see müüt, et Vene majandus sõltub vaid nafta hinnast. „Venemaa majandus elab 40dollarilise nafta hinna juures. Mis üle selle, läheb riiklikusse naftafondi. Riik ei kaitse enam rubla, seega kui nafta kallineb, ei tõuse rubla kurss ja vastupidi.“

Kõige olulisemad uudised tulevad mais, kui selgub uus valitsus, lausus Rozenfeld ja tõi välja, et oma hiljutises suures kõnes kasutas president Vladimir Putin majandusest rääkides sisuliselt üks-ühele endise rahandusministri Aleksei Kudrini programmi. „Välisinvestoritele Kudrin väga meeldib.“

Hetkel kuum