Mida võtta, mida jätta praegusel kinnisvaraturul?

07. mai 2018, 11:36
Ruta Arumäe
https://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20180507/BORS/180509778/AR/0/AR-180509778.jpg
Ainult tellijale

Kinnisvaraturu olukord on fundamentaalselt hea, kuid selleks, et teenida oma investeeringutelt parimat tootlust, tuleb üles leida korrektsiooniohust väljaspool asuvad sektorid, leiavad kinnisvarainvestorid Ruta Arumäe ja Jaak Roosaare.

„Kinnisvara makropilt on väga soosiv, ainuke tendents, mis hakkab mõne aasta pärast muret valmistama, on ülepakkumine teatud sektorites,“ rääkis kinnisvarainvestor ja majandusteooria lektor Ruta Arumäe Bigbanki konverentsil „Kuum või buum – viskame leili või hüppame jõkke?“. „Kõige olulisem on aru saada, kus sektoris toimetada, sest mõni sektor võib sattuda korrektsiooni isegi siis, kui majandus üldiselt on fundamentaalselt heas korras.“

Seega on Arumäe sõnul oluline aru saada, mis ajal ja mis sorti vara osta. „Tsükli tipus tuleb osta seda, mis toimib ka kriisis,“ märkis ta. Samas lisas Arumäe, et investorid, kes soetavad vara pikaajalises plaanis, ei pea ajutiste tõusude ja languste pärast muretsema. „Finantse tuleb planeerida, et valel ajal müüma ei peaks,“ rõhutas Arumäe, kes ise jälgis oma esimese kodu soetamisel strateegiat, mis näeb ette odavalt ostmist ja kallilt müümist.

Vaata trende

Praegu soovitab Arumäe sobivaid investeeringuid otsida sisserändava rahvastikuga seotud trendidest. „Välismaalasi voolab sisse, meil on järjest enam välistudengeid ning see kõik loob üüriturul uusi võimalusi,“ arvas ta. „Selles segmendis ei ole veel piisavalt pakkumist,“ lisas Arumäe.

Samas näeb Arumäe, et eelkõige suureneb 3-4toaliste korterite pakkumine, samas kui 1toalised on jäänud tagaplaanile. „Pannes need trendid kokku, et ühelt poolt tuleb palju välismaalasi, teisalt väiksemate korterite pakkumine, mida nad reeglina vajavad, ei kasva – olen välja valinud mikrokorteritesse investeerimise,“ nentis ekspert.

Seejuures rõhutas Arumäe, et ka mikrokorterite puhul on oluline vaadata, kuhu täpsemalt investeerida. „Meie vaatame seda ülemist otsa, millest spetsialistid võiks huvitatud olla,“ selgitas ta. „Meid nn Maxima kliendid ei huvita.“

Leidub ka ohte

Mikrokorterite usku on ka väikeinvestor ning mikrokortereid omav Jaak Roosaare. „Üüriline ei otsi reeglina ruutmeetreid, vaid elamisfunktsiooni,“ tõdes ta. „Mikrokorterite puhul on tõusvaks trendiks ka pensionärid,“ rõhutas ta. Roosaare hinnangul on 3-4toalise korteri kommunaalkulud Lasna- või Mustamäel tihti samas suurusjärgus mikrokorteri üüriga ning seetõttu võivad just vanainimesed näha viimastes kokkuhoiukohta.

Sellegipoolest arvas Roosaare, et mikrokorteritesse investeerimine ei sobi sellistele rahapaigutajatele, kes soovivad teenida ainult passiivset tulu. „Mikrokortereid hallates tuleb arvestada, et kontingent vahetub kiiresti ja mõnikord tuleb ka vaeva näha, et üüriraha kätte saada,“ rääkis ta potentsiaalsetest ohtudest.

Lisaks on mikrokorterite puhul sageli tegemist äripindadega ning nendesse investeerimisel tuleb arvestada lõppkliendi likviidsuse puudumisega. „Kodulaenuga neid osta ei saa,“ nentis Roosaare.

Sellegipoolest tõdes investor, et on koos äripartneritega uurinud võimalusi rajada mikrokorteried ka väljapoole Tallinnat. Ühe atraktiivse piirkonnana nähakse Tapat, kus on palju sõjaväelasi. „Oleme seda varianti uurinud, kuid mul on põhimõte, et seal tegutsedes peaks olema ka äripartner, kes aitaks kinnisvara hallata ja hoiaks näppu pulsil,“ viitas ta kohalolu vajadusele mikrokorterite puhul. „Näiteks Elvas on mul mitu head sõpra – seal oleme küll portfelli ehitanud.“

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
07. May 2018, 12:10

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing