Jaga lugu:
Börsiuudised
Ainult tellijale

Siim Kallas: tulumaksu jaotamise süsteem on ajale jalgu jäänud

Siim Kallas
Siim Kallas  Foto: Eiko Kink

Selles, et kinnisvaraturg ning laenusüsteem on jätkusuutlik, ei saa keegi kindel olla, tõdes Viimsi vallavanem Siim Kallas Bigbanki kinnisvarakonverentsil „Kuum või buum – viskame leili või hüppame jõkke?“.

„Eestis on kinnisvara tagatisel antud laenude jääk 6,8 miljardit eurot ja meil ei ole ettekujutust, kui jätkusuutlik selline laenupoliitika on,“ rääkis Kallas. „Seda, kas tänane süsteem on selline, et seal pole kriisiohtu ja kas laene suudetakse teenindada, ei tea mite keegi,“ nentis ta.

Kallas lisas, et eelmine rahanduskriis sundis maksumaksjad pankadesse panema 4,3 triljonit eurot, et selline laenusüsteem püsima jääks. „Olime natuke aega tagasi tunnistajaks ülemaailmsele rahanduskriisile, kus kinnisvara rahastamisel ei oldud jätkusuutlik.“

Veel tundis Kallas muret kohalike omavalitsuste finantseerimismudeli pärast. „Tulumaksu ja üksikisiku tulumaksu jaotamise süsteem on ajale jalgu jäänud ega kõlba enam,“ ütles ta.

Täispikkuses näevad seda lugu Äripäeva tellijad.

Oled tellija, kuid ei pääse lugema?Vaata siia

Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt