Äripäev • 8. mai 2018 kell 9:15

Madis Müür: kaheksa põhjust, miks Tallinna Sadamat mitte märkida

Madis Müür  Foto: Raul Mee

Investor Madis Müür avaldas oma nägemuse Tallinna Sadama kohta ning põhjendab, miks tema Eesti suurIPOt märkida ei plaani.

Järgnevad investori argumendid.

Tallinna Sadama peale mõeldes kangastub mulle pilt, kuidas Kadri Simson tuleb mulle isiklikult mütsi pähe tõmbama.

Poliitilised riskid on sarnased nagu Tallinna VeelEttevõte tehti enne IPOt rahast tühjaks nagu 90ndatelDividendidele sisuliselt kolmekordne maksustamine: OÜ alt kuni 48% maksumäär (kui IPOst osa võtta OÜ alt ja palk on kusagil €1,2-1,5k, kandis)Kaubaveod on viimastel aastatel mitukümmend protsenti vähenenudTapetakse alkoturismiMingi tõenäosus on, et kaugemas tulevikus tekib oluline konkurent Helsinki tunneli näolOlulist kasvu pole kusagilt näha, pigem on Helsingi-Tallinna tunneli tõttu võimalikud riskid allapooleSadama kinnisvaraavantüüride puhul ei meenu küll ühtegi näidet riigi suurosalusega edukast kinnisvaraarendusest. Silme ette tulevad hoopis kahtlase väärtusega riiklike üürimajade projekt ja tants Linnahalli ümber.

Eelnevat arvesse võttes peaks ettevõte ikka päris soodsalt turule tulema, et julgeks selle peale mõeldagi. Kapten Kadri ja teised lõbusad plaanimajandajad ju teavad paremini, mis ettevõtjatele ja investoritele hea on. Ja see perspektiiv investorina on oi kui kuradi õõvastav. Isiklikust kogemusest ka ei taha mingil juhul poliitikutega ühes paadis rallit sõita.

Hetkel kuum