Fondijuhid haistavad närvilisel turul võimalust

01. juuni 2018, 06:00
Mehis Raud
https://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20180601/BORS/180539943/AR/0/AR-180539943.jpg
Ainult tellijale

Mitme poliitilise riski täideminek ning närvilisus turgudel on miinusesse lükanud mitme Eestis tegutseva panga pakutavad aktsiafondid - kuid enamik suudab sellest hoolimata oma võrdlusindeksit ületada.

„Turge mõjutab peamiselt närvilisus, mille on toonud USA intressitasemete tõus ja dollari tugevnemine,“ kommenteeris Trigon Capitali fondijuht Mehis Raud. „Üldiselt peetakse neid trende arenevate turgude jaoks halvaks, sest paljudel arenevatel riikidel on nii ettevõtete kui ka riigi laenud USA dollaris ja nende refinantseerimine muutub kulukamaks ja raskemaks,“ selgitas ta.

Kuigi Ida-Euroopa riigid otseselt USA intressitasemetest ei sõltu, kandub kaudne mõju siiski ka nendele turgudele. „Raha väljavool arenevate turgude fondidest on viinud langusesse ka Ida-Euroopa aktsiaturud,“ tõdes Raud. „Näiteks MSCI Euroopa aktsiaindeks, mida kasutame Uus Euroopa fondi võrdlusindeksina, on kukkunud aasta algusest 9,5 protsendi võrra,“ viitas ta sellele, et tegelikult on suudetud turgu edestada.

Raua kinnitusel oli aasta algus turgudel väga volatiilne, mida kinnitab ka fakt, et Trigoni Uus Euroopa fondi tootlus on liikunud vahemikus 4,1 protsendist -3,7 protsendini. Venemaa fond on olnud aga veelgi volatiilsem ning selle tootlus on sel aastal kõikunud -12 ja +8,8 protsendi vahel. Kõige stabiilsemaks Trigoni fondiks peab Raud Balti fondi, mille tootlus on aasta algusest, 28. mai seisuga -0,6 protsenti.

Poliitiline risk

Ka SEB Varahalduse fondijuht Alo Kullamaa näeb oma fondide peamiste mõjutajatena viimaste kuude laiapõhjalist nõrkust turgudel, mis tuleneb eelkõige dollari kursi ja intressimäärade muutustest ning nafta hinna tõusust. Lisaks sellele näeb Kullamaa ka poliitilisi tegureid, mis lähitulevikus tõenäoliselt turgude käekäiku määravad.

„Näiteks Türgis on president Erdoganil 24. juunil ees elu kõige olulisemad valimised ning tema populistlikud avaldused on niigi hapras olukorras liiri ja aktsiate volatiilsust üksnes süvendanud,“ kirjeldas Kullamaa lähiaja ohte. „Poolas on valitsus sundinud riigiettevõtteid mitte maksma dividende ja osalema kahtlaste investeeringute finantseerimisel,“ tõi ta veel näiteid poliitilistest mõjuritest.

Hoolimata värinatest on oma juhitud LHV Maailma Aktsiate Fondi tootluse suutnud plussis hoida aga Mikk Taras. Seda peamiselt tänu Soome metsatööstusettevõtetesse panustamisele. „Majanduskasvu hoogustumine on loonud häid investeerimisvõimalusi,“ viitas ta sellele, et ka närvilistel aegadel võib leida häid üksikinvesteeringuid.

Volatiilsus püsib

Raud prognoosib, et tänased riskid püsivad ka aasta teises pooles. „Kardan, et volatiilsus aasta teises pooles jätkub – aktsiaturgude murekohad, nagu tõusev intressikeskkond, geopoliitilised riskid ja USA ajalooliselt kõrged hinnatasemed, ei kao kuhugi,“ tõdes ta. „Lähikuudeks ootaks aga arenevatel turgudel kevadega võrreldes rahulikumat liikumist, kuna 10protsendiline turgude korrektsioon on ettevõtete hinnatasemed uue reaalsusega rohkem kooskõlla viinud.“

Ka Kullamaa jaoks on ettepoole vaadates muretegurid samad, kuid ta näeb riskides ka võimalusi. „Kesk-Euroopas, kuhu me peamiselt investeerime, püsib makromajanduslik olukord väga tugev ning aktsiaturgude hinnatasemed on üldiselt väga mõistlikud,“ nentis ta. „Türgis sõltub palju valimistulemusest, kuid on positiivne, et keskpank tundub olevat iseseisvust juurde saanud ning liir ilmselt suudetakse stabiliseerida,“ jagus tal optimismi ka Türgi suhtes.

Taras aga näeb majanduses tsüklilist kasvufaasi ning on selle aasta väljavaadetes kõige optimistlikum. „See on ettevõtetele üldiselt hea keskkond, regioonide lõikes peaksid USA, arenevate turgude ja Euroopa ettevõtete kasumid sel aastal kasvama vastavalt 20, 15 ja 10 protsenti,“ arvas ta. „Nii kõrge kasumikasvu taustal võiksid aktsiaturud pakkuda aasta kokkuvõttes pigem positiivset tootlust.“

Mikk Taras

Kvaliteet ja rahavoog

Sellegipoolest rõhutab Taras, et keskkonnas, kus aktsiaturud on juba pikalt tõusnud, on investeeringute tegemisel oluline vaadata varade kvaliteeti. „Vaatame, et fondi soetatud ettevõtetel oleks tugev ärimudel, turvaline finantspositsioon ja mõistlik hinnatase, mis võimaldavad investeeringutel üle elada ka raskemad ajad majanduses,“ kirjeldas ta Maailma Aktsiate fondi investeerimispõhimõtteid.

Raua sõnul peavad Trigoni fondid aga investeerignute tegemisel oluliseks, et ettevõte suudaks genereerida kasvavat vaba rahavoogu. „Ettevõtte bilanss peab olema tugev ning turuhind ettevõtte väärtusega võrreldes alahinnatud,“ rääkis ta. „Volatiilses keskkonnas peaksid just kvaliteetsed ettevõtted suutma pakkuda turuga võrreldes paremat tootlust,“ oli Raud veendunud.

Taras lisas, et hea kvaliteedi ning mõistliku hinnatasemega üksikinvesteeringuid on LHV Maailma Aktsiate fond leidnud enim Saksamaa ja Soome börsilt. „Hinnatasemelt on fondi portfell turu keskmisest soodsam ja sellest tulenevalt ka dividenditootlus kõrgem,“ märkis ta.

Tema sõnul on tehtud uusi investeeringuid ka arenevatele turgudele, kus majandused taastuvad 2011.-2016. aasta nõrkusest ning seetõttu on hinnatasemed soodsad. Eelkõige vaadatakse Aasia poole, kus pikaajalised kasvuväljavaated on vana maailma omadest kordades paremad.

Pärsia Lahe Fond laiendab haaret

LHV Pärsia Lahe fondi juhi Joel Kukemelki hinnangul mõjutab tema Pärsia Lahe fondi peamiselt nafta hind, kuid mööda ei saa vaadata ka regulatiivsetest ja poliitilistest riskidest Araabia maades.

„Positiivse fooni loob LHV Pärsia Lahe Fondi jaoks Brenti nafta hind, mis on jõudnud 75 ja 80 dollari vahemikku,“ rõõmustas ta. „Samuti on hea Saudi Araabia kaasamine arenevate turgude indeksisse, mis toob järgmisel aastal regiooni börsidele kümneid miljardeid dollareid indekseid jälgivatelt fondidelt,“ selgitas ta.

Negatiivsena tõi Kukemelk aga välja maksud ning poliitilised riskid. „Negatiivset fooni loob aasta alguses Araabia Ühendemiraatides ja Saudi Araabias jõustunud 5protsendine käibemaks, mis on survestanud tarbija- ja investorusaldust,“ tõdes ta. „Samuti on USA loonud pingeid Iraani ümber.“

Kuigi regioonil tervikuna on Kukemelki sõnul seljataga rasked 3,5 aastat, võib tuleviku suhtes olla optimistlik. „Kõrgemate energiahindade ja juba jõus reformide taustal ning võimalike riigipoolsete investeeringute ootuses julgeks olla - praeguste väga madalate hinnatasemete juures - sealsete börside aasta teise poole suhtes optimistlik,“ kinnitas ta. „Ettevõtete tulemused võiksid aasta edenedes iga järgneva kvartaliga paraneda.“

Lootus saada litsents

Pärsia Lahe Fond on aprilli lõpu seisuga 42 protsenti oma portfellit investeerinud Araabia Ühendemiraatidesse, kus Kukemelki hinnangul on täna valuatsioonid kõige atraktiivsemad.

Lisaks loodetakse peagi saada Saudi Araabia börsilt kvalifitseeritud väikeinvestori litsents, mis annaks fondile võimaluse osta sealselt börsilt piiranguteta kõiki aktsiaid. „Senine ligipääs Saudi Araabia puhul oli tuletispaberite põhine,“ rääkis Kukemelk. „Ligipääs suurendaks meie jaoks oluliselt kaubeldavate väärtpaberite arvu ning alandaks kauplemiskulusid,“ viitas ta sellele, et litsentsi saamise järel tõuseb aasta teises pooles ka Saudi Araabia osakaal Pärsia Lahe fondis.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
31. May 2018, 10:55

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing