Indrek Mäe • 1 juuni 2018
Jaga lugu:
Börsiuudised
Ainult tellijale

Fondijuhid haistavad närvilisel turul võimalust

Mehis Raud
Mehis Raud  Foto: Andras Kralla

Mitme poliitilise riski täideminek ning närvilisus turgudel on miinusesse lükanud mitme Eestis tegutseva panga pakutavad aktsiafondid - kuid enamik suudab sellest hoolimata oma võrdlusindeksit ületada.

„Turge mõjutab peamiselt närvilisus, mille on toonud USA intressitasemete tõus ja dollari tugevnemine,“ kommenteeris Trigon Capitali fondijuht Mehis Raud. „Üldiselt peetakse neid trende arenevate turgude jaoks halvaks, sest paljudel arenevatel riikidel on nii ettevõtete kui ka riigi laenud USA dollaris ja nende refinantseerimine muutub kulukamaks ja raskemaks,“ selgitas ta.

Kuigi Ida-Euroopa riigid otseselt USA intressitasemetest ei sõltu, kandub kaudne mõju siiski ka nendele turgudele. „Raha väljavool arenevate turgude fondidest on viinud langusesse ka Ida-Euroopa aktsiaturud,“ tõdes Raud. „Näiteks MSCI Euroopa aktsiaindeks, mida kasutame Uus Euroopa fondi võrdlusindeksina, on kukkunud aasta algusest 9,5 protsendi võrra,“ viitas ta sellele, et tegelikult on suudetud turgu edestada.

Raua kinnitusel oli aasta algus turgudel väga volatiilne, mida kinnitab ka fakt, et Trigoni Uus Euroopa fondi tootlus on liikunud vahemikus 4,1 protsendist -3,7 protsendini. Venemaa fond on olnud aga veelgi volatiilsem ning selle tootlus on sel aastal kõikunud -12 ja +8,8 protsendi vahel. Kõige stabiilsemaks Trigoni fondiks peab Raud Balti fondi, mille tootlus on aasta algusest, 28. mai seisuga -0,6 protsenti.

Täispikkuses näevad seda lugu Äripäeva tellijad.

Oled tellija, kuid ei pääse lugema?Vaata siia

Seotud lood

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt