Nafta saatuslik nädal

Naftapuur USAs Californias.  Foto: AFP/Scanpix
Liina Laks • 19. juuni 2018 kell 11:24
Börsiuudised
Ainult tellijale

Sel nädalal on kauplejate pilgud pööratud Viini, kus otsustatakse OPECi naftatootmispiirangute jätkamine või lõpetamine – ja see annab aimduse, millise hinnaga tulevikus tanklast kütust saab. Kuid nafta hinda survestab veel USA ja Hiina tariifisõda, mis ähvardab löögi alla panna miljardimahuga äri.

Viini kesklinnas, ajaloolise Börsi väljaku ja vorstiputka juures pannakse reedel paika, millises suunas nafta hind liikuma hakkab. Kui maikuus näis, et miski ei suuda nafta hinna võidukäiku peatada ning nimekad analüütikud prognoosisid peagi saabuvat 100dollarilist barrelihinda, siis nüüd aitasid Venemaa ja Hiina naftal päevadega 10 protsenti odavneda. Nafta hinda on tabanud omamoodi topelthirm: ühelt poolt oodatakse reedel Viinis asetleidvalt OPECitippkohtumiselt otsust või vähemasti signaali, kas miljarditesse barrelitesse ulatuv kärpeprogramm jätkub või mitte.

Kui oled juba tellija, siis logi sisse!
    Hetkel kuum