Äripäev • 24. juuli 2018 kell 11:13

Alphabeti tulemused panid aktsia rallima

Kui aktsia maksab 1200 dollarit, siis kas tal on veel kuhugi rallida? Tulemuste avaldamisele järgnenud kauplemine näitab, et jõudu veel on.

Foto: Scanpix

Ööl vastu teisipäeva avaldas Google´i emafirma Alphabet majandustulemused, mis suutsid investoreid positiivselt üllatada. Müügikäive tuli oodatust parem – 26 protsenti mullusest enam, 32,7 miljardit dollarit, ärikasum paranes miljardi dollari võrra 7,9 miljardile dollarile, joone all jäi ettevõttele kätte lausa 2 miljardit dollarit rohkem mullusest enam – 8,2 miljardit dollarit.

Ettevõtte vaba raha ja likviidsete varade hulk püsib 102 miljardi dollari juures, kohustuste hulk suurenes 5 miljardi dollari võrra, ligi 50 miljardile dollarile.

Sealjuures arvestas Alphabet juba oma tuludest maha möödunud nädalal Euroopa Liidult saadud viie miljardi dollari suuruse hiidtrahvi. Investoreid see ei heidutanud – aktsia jätkas tugevat tõusu ka teisipäeval eelturul, lisades enam kui 4% ehk investorite jõukusele 50 dollarit.

Sealjuures on kontserni veduriks Google, mis andis ärikasumiks ligi 9 miljardit dollarit. Kõige nõrgema segmendina esineb Alphabetil niinimetatud teiste panuste segment, kuhu on koondunud kõikvõimalikud tulevikuärid alates isesõitvatest autodest ja lõpetades tarkade kodumasinatega – selle valdkonna ärikahjum küündis 0,7 miljardi dollarini.

Üks huvitav nüanss on Alphabeti kasumi juures veel – miljard dollarit pärines turgudel tehtud investeeringutest. MarketWatch on välja toonud, et Alphabet oli eelmisel aastal tehnoloogiasektori suurim investor, jättes SoftBanki ja Intel Capitali kaugele maha. Lisaks tavapärastele väärtpaberitele investeerib Alphabet suurelt ettevõtetesse. Möödunud kvartalis läks näiteks müüki 1,2 miljardi eest Glassdoor, kus saab oma tööandjat hinnata. Tänavu esimeses kvartalis lisandus investeerimistegevusest 3 miljardit, kui Alphabetile kuuluva Waymo kohtuasjas pidi Uber loovutama 3 miljardi dollari eest aktsiaid.

Kui uskuda analüütikuid, siis võib Alphabeti aktsia veelgi edasi tõusta. Mitmed analüüsimajad tõstsid aktsia hinnasihi 1400 dollarist kõrgemalegi. Olulisemad Wall Streeti investeerimispangad - Bank of America, J.P. Morgan Chase, Morgan Stanley - kinnitasid oma ostusoovitust.

Hetkel kuum