Pille Ivask • 13. august 2018 kell 7:23
Vladimir Lisin  Foto: Reuters/Scanpix

Vene ärimagnaadid kaotasid päevaga 3,1 miljardit dollarit

Venemaa presidendi Vladimir Putini majandusnõuniku soovitus suurendada metalli- ja kaevandusettevõtetele kehtivaid makse andis riigi ärimagnaatidele valusa hoobi.

Putini nõunik Andrei Belousov tõi Putinile saadetud memos välja 14 ettevõtet, kes võiksid riigikassasse rohkem panustada. Investorid nägid selles ohu märki ning ettevõtete aktsiad langesid sedavõrd, et tippärimeeste varad vähenesid kokku 3,1 miljardi dollari võrra.

Ettevõtted, keda maksutõus võib puudutada, on teiste seas MMC Norilsk Nickel, mille üks omanikke on Vladimir Potanin, aga ka terasegigant Severstal, mille suurim osanik on Alexei Mordašov ning, naftakeemiaettevõte Sibur, mida veavad Leonid Mikhelson ja Gennadi Timtšenko.

Kui maksuplaan peaks minema läbi, lisanduks Vene riigikassasse igal aastal 500 miljardit rubla ehk 7,4 miljardit dollarit. Maksuplaan peaks puudutama lisaks eelmainituile ka keemiatööstust ning väetiste tootjaid.

Terasetootja Novolipetsk Steel suurim aktsionär Vladimid Lisin ütles Bloombergile antud kommentaaris, et plaan on ettevõtluse seisukohast ebaefektiivne: "Mida väiksem kasumlikkus, seda vähem makse pead sa maksma."

Lisin oli möödunud reedel Moskva börsil üks suuremaid kaotajaid – Novolipetsk Steeli aktsia kukkus 5,4% ning mehe varandus kahanes 832 miljoni dollari jagu, mis on umbes 4% tema teadaolevast koguvarandusest.

Vladimir Lisin (Novolipetsk Steel), –832 miljonit dollarit

Victor Rašnikov (MMK), –446 miljonit

Alexei Mordašov (Severstal), –444 miljonit

Roman Abramovitš (Evraz), –381 miljonit

Vladimir Potanin (Norilsk Nickel), –290 miljonit

Alexander Abramov, –221 miljonit

Leonid Mikhelson (Sibur), –182 miljonit

Andrei Melitšenko, –143 miljonit

Ališer Usmanov (Metalloinvest), –60 miljonit

Gennadi Timtšenko, –55 miljonit

Andrei Gurjev (PhosAgro), –37 miljonit

Hetkel kuum