Äripäev • 3. oktoober 2018 kell 13:38
Danske Banki Eesti filiaalist käis läbi 200 miljardit eurot mitteresidentide raha. Siiski pole teada, kui suur osa sellest oli must raha.   Foto: Reuters/Scanpix

Bloomberg: Eesti pankadest käis läbi triljon dollarit

Eestis tegutsevatest pankadest käis läbi enam kui triljon dollarit mitteresidentide raha, vahendas Bloomberg.

Uudisteagentuur kirjutab, et hinnanguliselt käis vahemikus 2008.-2015. aastani läbi 900 miljardit eurot ehk enam kui triljon dollarit mitteresidentide raha. Sellest 400 miljardit moodustasid dollaritehingud ehk tarvilik oli korrespondentpankade kaasatus.

„Asjaolu, et ka teised pangad võivad sarnast äri ajada, ei tee Danske süüd kuidagi kergemaks,“ arutles Tšehhis Prahas tegutseva Rahvusvaheliste Suhete Instituudi organiseeritud kuritegevuse ekspert Mark Galeotti.

New Yorgi konsultatsioonibüroo tegevdirektor Sven Stumbauer lisas, et Balti riikidest sai Ida-Euroopa erapanganduse keskus. „Selle asemel, et teha traditsioonilist erapangandust, hakkasid nad vahendama, mis tähendab, et raha tuleb sisse ja läheb välja sisuliselt koheselt,“ selgitas Stumbauer.

Bloombergi artikkel

Nüüd paistab, et Eestist on saamas Euroopa uusim rahapesuriik.

Danske Bank on sattunud hiiglaslikku rahapesuskandaali. Panga Eesti filiaalist käis Danske Banki enda sisejuurdluse andmeil läbi 200 miljardit eurot mitteresidentide raha, tõsi, pole teada, palju sellest oli must raha. Kuna pank ei suuda selgitada välja täpset summat, kui palju Eesti kaudu raha pesti, on juhatus otsustanud selle üksuse kogutulu aastatest 2007–2015 annetada. See on hinnanguliselt 1,5 miljardit Taani krooni ehk üle 200 miljoni euro.

Mitte vaid Eesti

Bloombergi artiklis märgitakse, et Eesti pole ainus riik, mis mitteresidentide rahavooge meepotina meelitas. Ka Läti ning Küpros on olnud olulised kanalid, et Vene kapital saaks Euroopa Liitu voolata. Samal ajal ehk 2008.-2015. aastani käis Lätist ja Küproselt vastavalt Euroopa Keskpanga andmetele läbi 2,8 ja 3,4 triljonit eurot.

Bloomberg viitab, et möödnud aastal avaldatud Baseli instituudi uuringus oli Eesti mitteriskantsete riikide seas esikolme hulgas. Nüüd, nagu kirjutab Bloomberg, paistab hoopis, et Eestist on saamas Euroopa uusim rahapesuriik.

Nõnda karme kommentaare aitab leevendada Maze Investigation, Compliance and Trainingi üks juhte John Horan, kes tõdes Bloombergile, et rahapesu ongi Euroopas väga suur probleem. Horan on töötanud Balti riikides rahapesu ja terrorismi tõkestamise alal ning ütles, et Baltikumis pole olukord hullem kui mujal Euroopas.

Loe lisaks:

Danske sisejuurdluse tulemused

Danske annetab Eesti harus teenitud kasumi

Hetkel kuum