Mait Kraun • 21. november 2018 kell 10:24
Naftahinnad on viimase pooleteise kuu jooksul langenud üle 30 protsendi.  Foto: Reuters/Scanpix

Naftat ähvardab surmarist

Nafta on viimasel ajal palju odavnenud, aga nüüd on tekkimas uus negatiivne muster, mis võib kukkumist veelgi kiirendada, vahendab MarketWatch.

Eile langes WTI toornafta lausa 7,5 protsenti, 52,91 dollarini barrel. Languse tõttu on toornafta jõudmas niinimetatud surmaristini – see on muster graafikul, mis viitab pikaajalise tõusutrendi asendumisele langustrendiga.

WTI viimase 50 päeva keskmine on praegu 67,58 dollarit ning 200 päeva libisevast keskmisest jääb puudu vaid 0,5 protsenti, selgub FactSeti andmetest. Praeguse languskiiruse juures tekiks surmarist (50 päeva libisev keskmine kukub 200 päeva omast madalamale) ühe või kahe nädala jooksul.

50 päeva libisev keskmine (sinisega) ja 200 päeva libisev keskmine (rohelisega)  Foto: MarketWatch

Nii WTI kui ka Brenti toornafta on jõudnud karuturule – see tähendab, et eelmisest tipust on need langenud vähemalt 20 protsenti. 3. oktoobril saavutatud tipuga võrreldes on WTI odavnenud lausa 31 protsenti.

Paljud turuosalised arvasid nädal tagasi, et nafta hinnalangus on läbi saanud, aga USA varude kasv ja USA presidendi Donald Trumpi administratsiooni otsus teha Iraani sanktsioonides erandeid survestavad jätkuvalt musta kulda.

Hetkel kuum