Rait Kondor • 3. jaanuar 2019 kell 17:24

Apple’i käibehoiatus viis Euroopa aktsiad miinusesse

Mees lahkub Apple'i poest Pekingis Hiinas.  Foto: Andy Wong/AP/Scanpix

Apple’i esimene müügikäibe prognoosi allapoole toomine alates 2007. aastast tõi ka Euroopa aktsiaturud miinusesse. Kõige rohkem said pihta Apple’ile seadmete osasid tarnivad tehnoloogiaettevõtted, vahendab Reuters.

Kõige rohkem langes Apple’i telefonidele näotuvastustehnoloogiat valmistava Austria firma AMSi aktsia, mille hind langes 22,2% 16,44 euroni. Samuti langesid mikroprotsessorite tootjad, nii et Dialog Semiconductori aktsia langes 9,7%, Infineoni aktsia langes 4,7%, STMicroelectronicsi aktsia langes 11,6%.

„Pärast eelmist Apple’i antud prognoosi novembris tulid järgneva paari nädala jooksul mitmed tarneahela ettevõtted välja omapoolsete prognoosidega. Nüüd võib jaanuaris sama oodata,“ kirjutas Mirabaud Securities’e globaalse teemagrupi kaasjuht Neil Campling klientidele. "Selle tööstusharu kohta võib eeldada hindade edasist kõikumist ning allapoole minemise riski,“ lisas Campling.

Luksuskaupade tootjad, mis on väga tundlikud märkide kohta Hiina nõrkuse osas, ühinesid tänase allamüügiga. Suurimad langejad olid Gucci kaubamärgi omanik Kering -5,5%-ga, samuti LVMH -3,8%-ga ning Moncler -4,6% ja Burberry -5,9%-ga.

Vähestest suurematest tõusjatest võib nimetada Briti rõivaste jaemüüja Nexti, mille aktsia tõusis 4,1% tänu teatele, et kuni jõuludeni tehtud müüginumbrid vastasid ettevõtte varasematele ootustele. Nexti uudise valguses tõusis Marks & Spenceri aktsia 1,3% ning Primarki emafirma Associated British Foods 1,5%.

Üldistest turuindeksitest langes Saksa DAX indeks 1,55%, Euro Stoxx 50 indeks langes 1,29%.

Hetkel kuum