Anu Lill • 22. jaanuar 2019 kell 15:11

Algab Tesla Model 3 invasioon Euroopasse

Tesla Inc. sai loa alustada Model 3 müüki Euroopas, mis toob lõpuks ometi maailma suurima elektriautode tootja automaailma vanade tegijate – Audi, BMW ja Mercedes-Benz – ukse alla, kirjutab Bloomberg.

Tesla Model 3 murrab Euroopa sedaaniturule.  Foto: Reuters/Scanpix

Euroopas müügi käivitamine on Teslale ülioluline ja ettevõtte tegevjuht Elon Musk on nimetanud Euroopasse tulekut väga raskeks teeks. Ettevõte koondab töökohti, et paraneks kasumlikkus Model 3 madalama hinnaga versioonide tootmisel. Nimetatud mudel on Tesla esimene massiturule suunatud auto. Musk on viidanud, et sedaani müük Euroopas ja Hiinas on kaotanud tema mure automüügi võimalikust tagasilöögist USAs, kus alates 2019. algusest kaotati ära maksusoodustus kuni 3750 dollarit Tesla auto kohta.

Model 3ga on Teslal võimalus rünnata premium-autode turgu, mida domineerivad Saksamaa BMW AG, Daimler AG omandis olev Mercedes-Benz ja Volkswagen AG omandis olev Audi. Tesla, mis asub Californias Palo Altos, ütles kirjas aktsionäridele, et keskmise suurusega sedaanide turg Euroopas on USA turust rohkem kui kaks korda suurem.

"Tesla varastab kliente sõidukitelt, millest te ei pruugi seda oodatagi," ütles Evercore ISI analüütik Arndt Ellinghorst eelmisel nädalal. Toyota juhtkond ütles, et Tesla on loonud uue segmendi nn tehnoloogiapõhistest toodetest. Tesla jätkuv populaarsus on elektriautode turule kaasa haaranud ka traditsioonilised autotootjad, kes üritavad automüügi turuosa eest võidelda enda elektrifitseeritud mudelitega. Jaguar alustas eelmisel aastal elektriliste sportsõidukite tarnimist, samal ajal kui Daimler ja Audi on tutvustanud omi elektriautode mudeleid.

Tesla aktsia hind on aasta alguses langenud ja kaupleb praegu 296 dollari tasemel.

Hetkel kuum