Mait Kraun • 29. jaanuar 2019 kell 9:16

Goldman: Hiinas piinlevale Nvidiale võivad järgneda ka teised

Kaks järjekordset Ameerika Ühendriikide börsifirmat süüdistasid kehvades tulemustes Hiinat – eile tegid seda tööstusmasinaid tootev Caterpillar ja kiibitootja Nvidia. Goldman Sachsi hinnangul võib sama juhtuda ka mitme teise firmaga.

Goldman Sachs arvab, et Hiina majanduse aeglustumine mõjutab negatiivselt ka mitut teist tehnoloogiafirmat.  Foto: EPA

Goldman Sachs kirjutas reedel investoritele saadetud hoiatuskirjas, et löögi alla võivad sattuda firmad, mille rahvusvaheline müük on suurem. Eriti need, mis saavad suure osa käibest Hiinast. Konkreetselt hoiatati ka Nvidia eest.

Nimekirjas olid veel Broadcom, Micron Technology, Qualcomm, Qorvo, Skyworks Solutions ja Wynn Resort. Need kuus ettevõtet koos Nvidiaga teenivad enam kui poole tuludest Hiinast, selgub Goldmani andmetest.

Eile langes Nvidia aktsia hind ligi 17 protsenti, sest ettevõte vähendas oma käibeprognoose. Põhjusena toodi välja "makromajandusliku keskkonna halvenemine, eriti Hiinas". Caterpillari aktsia hind kukkus ligi 10 protsenti, sest ettevõtte neljanda kvartali tulemused olid väga kehvad, milles süüdistati tariife ja Hiina majanduse aeglustumist.

Praegusel tulemuste hooajal on mitu suurfirmat hoiatanud Hiina majanduse aeglustumise eest. Apple oli esimene, kes halvad uudised teatavaks tegi: 2. jaanuaril vähendati käibeprognoose 8 protsendi võrra ning süüdlasena nimetati Hiinat. Riigi majanduskasv oli mullu viimase 28 aasta väikeseim, sest sisenõudlus nõrgeneb ning tariifid avaldavad negatiivset mõju.

"Globaalsed kaubanduspinged ning USA-Hiina suhted mängivad ka edaspidi tähtsat rolli," ütles Goldmani USA aktsiate peastrateeg David Kostin.

Selleks, et Hiina mõju eest ennast kaitsta, soovitab Goldman osta firmasid, mis saavad suurema osa käibest Ühendriikidest. Sellised ettevõtted on näiteks Verizon, CVS, Charles Schwab ja Intuit.

Hetkel kuum