Lauri Teder • 30 jaanuar 2019

Ghosni väitel kukutati ta Nissani juhtkonna mahitusel

Renault-Nissani-Mitsubishi ühenduse nõukogu esimees ja tegevjuht Carlos Ghosn  Foto: Reuters/Scanpix

Kolmapäeval antud intervjuus väitis kohtu uurimise all olev Nissani nõukogu eksjuht Carlos Ghosn, et tema allakäigu põhjustasid firma juhtkonna liikmed, kes soovivad vältida Nissani ühinemist Renault ja Mitsubishiga.

Tokyo eeluurimisvanglas ajakirjale Nikkei Asian Review antud intervjuu oli Ghosni esimene avalik sõnavõtt alates 19. novembrist, mil Jaapani-Prantsuse autoliidu juht tulude aladeklareerimise ja ettevõtte raha väärkasutamise süüdistuse alusel vahistati.

Mehe sõnade kohaselt oli kriminaaluurimine ja tema tagandamine nõukogu esimehe kohalt seotud hoopis Nissani tegevjuhi Hiroto Saikawa ja juhtkonna teiste liikmete vastuseisuga Ghosni plaanile muuta Renault, Mitsubishi ja Nissani strateegiline liit ühe valdusfirma all tegutsevaks kontserniks.

Carlos Ghosni käe all loodud Jaapani-Prantsuse strateegiline partnerlus on maailma autotööstuses oluline tegija, mille tootmismaht ulatub 10 miljoni sõidukini aastas. Äsjane kommentaar avaldab kahtlemata mõju ühenduse põlisliikmete Renault ja Nissani esindajatele, kes kogunevad ettevõtete tavapärase kohtumise raames juba sel neljapäeval Hollandis.

Hetkel kuum