Mait Kraun • 10. veebruar 2019 kell 14:09

Eestiski ülipoppi arvutimängu kardab isegi Netflix

Foto: Shutterstock

Ülipopulaarne arvutimäng "Fortnite" paneb muretsema konkureerivad mängutootjad ja isegi telekanalid ja Netflixi, kes kõik võitlevad inimese aja pärast.

Mängutootja Electronic Artsi aktsia kukkus kolmapäeval lausa 13 protsenti, sest ettevõtte käive oli arvatust palju kehvem ja tulevik ei paista parem. Mängutootja Take-Two Interactive suutis analüütikute ootusi ületada, aga ettevõtte väljavaade valmistas pettumuse ja aktsia kukkus pärast uudist 11 protsenti. Mis on probleem? Tugev konkurent oma kuulsa mänguga "Fortnite".

Täielik fenomen

Mängust "Fortnite" on saanud täielik fenomen ja konkurendid on unustatud. Mäng on tasuta, ettevõte teenib raha mängusiseste virtuaalsete esemete müügiga.

Mängu looja on Epic Games, mida toetavad Hiina tehnoloogiagigant Tencent, Disney ja mitmed suured investeerimisfirmad, näiteks KKR ja Kleiner Perkins. Epic Gamesi turuväärtus on tõusnud juba 15 miljardi dollarini, selgub uuringufirma CB Insightsi andmetest.

"Fortnite" röövis turuosa

Electronic Artsi juhid tunnistasid, et "Fortnite'il" läks viimases kvartalis väga hästi, samas kui nende enda mängude kasv aeglustus. Näiteks uut "Battlefield V" mängu müüdi oodatust koguni miljoni võrra vähem.

Electronic Artsi finantsjuht Blake Jorgensen ütles investoritele, et ettevõte on valmis vastulööki andma. “Me arvame, et "Fortnite" aitas kogu tööstusel kasvada ja tasuta mänge populaarsemaks muuta,” ütles ta. “See on meie jaoks võimalus ning tahame sellest osa saada.”

Take-Two Interactive’i tegevjuht Strauss Zelnick ei tahtnud "Fortnite’i" eeskujuks tuua. Ta rääkis hoopis Take-Two viimasest suurest mängust, "Red Dead Redemption 2st", ja sellest, kuidas tööstuses võib olla ka teisi populaarseid mänge peale "Fortnite’".

Zelnick rääkis analüütikutele, et ettevõtte tulemused on ka edaspidi head, vaatamata sellele, et konkurents on tihedamaks muutunud. See ei olnud aga piisav, et investoreid enda poolele võita.

Mõlema ettevõtte aktsiatel on kehvasti läinud, mis on alla toonud ka näiteks Activision Blizzardi aktsia. "Call of Duty" mängude seeria müüja teatab oma tulemused järgmise nädala teisipäeval. Kolmapäeval kukkus Activisioni aktsia koos teistega 9 protsenti.

Sony, kes toodab PlayStationi konsooli ja Nintendot, mis müüb Switchi, odavnes kolmapäeval samuti.

Kõige raskem olukord

Investeerimisfirma Jeffriesi analüütik Timothi O’Shea leidis, et kõige raskemas olukorras on Electronic Arts.

Mängud nagu "Fortnite" avaldavad ettevõttele tohutut survet, kirjutas ta teisipäeval avaldatud raportis. O’Shea lisas, et kõik peale Electronic Arts eduka FIFA jalgpallimängu olid hädas.

Ta tõi näiteks "Battlefield V", millest eeldati, et see hakkab "Fortnite’ile" konkurentsi pakkuma. Nii see aga ei läinud ning mängu müüdi oodatust palju vähem.

Isegi Netflix kardab

"Fortnite" ei ohusta ainult mängutootjaid. Inimeste aeg on piiratud ning telesaated, muusikateenused ja filmitootjad peavad samuti "Fortnite’iga" konkureerima.

Isegi Netflix on ohtu teadvustanud. Pärast kvartalitulemuste teatamist jaanuaris kirjutas Netflix aktsionäridele kirja, kus tundis videomängude pärast rohkem muret kui konkurentide HBO, Amazoni, Youtube ja Disney pärast. “Me konkureerime "Fortnite’iga" rohkem kui HBOga. Kaotame ka nende pärast rohkem,” teatas Netflix.

Hetkel kuum