Lauri Teder • 6 märts 2019

Exxon suurendab järsult kulutusi, aktsia vajub

ExxonMobili rafineerimistehas Texases  Foto: EPA

Exxon Mobil kuulutas kolmapäeval, et võtab konkurentidega võrreldes vastupidise kursi ning asub kapitalikulutusi hoogsalt kasvatama.

Exxon Mobili tegevjuhi Darren Woodsi sõnul paigutab kontsern sel aastal 30 miljardit dollarit ja igal järgmisel aastal 33-35 miljardit dollarit oma kahanenud gaasi- ja naftatootmise turgutamiseks. "Meie astume sammu edasi, sellal kui meie konkurendid taganevad," kirjeldas Woods firma strateegiat.

Exxon panustab eriti tugevalt Texases ja New Mexicos paiknevatele Permi reservuaari kildanaftaväljadele, mille abil loodab kontsern viia oma nafta ja gaasi pumpamise mahu 2024. aastaks lausa 1 miljoni barrelini päevas. Woodsi väitel suudaks ettevõte sel moel saavutada kahekohalise tootluse ka 35-dollarise nafta korral. Samal ajal investeerib Exxon ka Brasiilia ja Guyana rannikuvetesse rajatavatesse jaamadesse, et saada osa seal avastatud 5,5 miljardi barreli suurustest naftavarudest. Lisaks paigutab firma raha paljudesse veeldatud maagaasiga (LNG) seotud projektidesse.

Naftakompanii plaan valmistas investoritele pettumuse, kuna juhtkonnalt oodati hoopis kulude vähendamist ja kasumi jaotamist aktsionäride vahel. Nõnda tegutsevad paljud Exxoni rivaalid, üritades kärbete ning aktsiate tagasiostude ja dividendidega investoreid meelitada. Exxon Mobili New Yorgi börsil kaubeldav väärtpaber odavnes teadaande järel 1,5%.

Hetkel kuum