Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Pallaadiumi buum meenutab bitcoini tõusu

    Viimase poole aasta jooksul oluliselt kallinenud pallaadium pakub sarnasusi aastatel 2000-2001 toimunuga tooraineturgudel ja meenutab viimast bitcoini mulli. Huvitatud investoril võib tekkida küsimus, kas on veel võimalik rongile hüpata.

    Venemaa toodab 44% maailma pallaadiumist. Pildil Venemaa kaevandus mis muu hulgas toodab ka pallaadiumit.Foto: ILYA NAYMUSHIN
    Ka 2001. aastal oli kujunenud väga suur pallaadiumidefitsiit, mille tulemusena kerkis selle tooraine untsi hind kahe aasta jooksul 200 dollarilt 1100 dollarile. Olukord muutus pärast Venemaalt maailmaturule tulnud suuremat pallaadiumikogust, mis viis hindade järsu languseni. Peamised hinnaliikumised leidsid aset 21 kuu jooksul 1999. aasta detsembrist kuni 2001. septembrini.
    Kui tollase hinnatõusu taga olid pigem Venemaa ekspordikvootidega seotud poliitilised põhjused, siis praeguse nõudluse kasvu peamine põhjus on autode heitgaaside nõuete karmistumine Euroopa Liidus, Hiinas ja mujal.
    2001. aasta jaanuari hinnapaanika ajal sai Ford Motor ligikaudu 1 miljardi dollari suuruse kahjumi, kuna ostis hinnatipus autotootmise seiskumise kartuses suure koguse pallaadiumit. Mõne aja möödudes langes selle tooraine hind järsult. Selleks, et jõuda välja tollase valeotsuse tõttu tekkinud kahjumist, oleks autotootja pidanud ootama 18 aastat.
    Praegune hinnatõus on taas seotud ka vähese pakkumisega. Kas võiks arvata, et venelasi veendakse ka nüüd turu päästmiseks, nagu see toimus 2001. aastal? Võib-olla Jeltsin oli 2001. aastal valmis selliseks mänguks, kuid võib tugevalt kahelda, kas Putin seda samasugusel viisil on? Selliselt on arutlenud tooraineanalüütik Craig Hemke.
    Lisaks võib pallaadiumi hinnaralli hakata mõjutama ka kulla ja hõbeda hinda. Kuigi pangad suudavad mõjutada viimaste hinda oma sekkumisega COMEXi kaudu (New Yorgi börsi metallide divisjon), on COMEX pallaadiumi jaoks väike turg. See muudab pallaadiumi hinna COMEXi lahtioleku ajal kergesti manipuleeritavaks, kuid Londoni väärismetalliturg (LBMA) domineerib kogu ülejäänud aja, selgitas analüütik David Jensen. Kui nõudlusel õnnestub pallaadiumiturgu murda, siis tuleb arvestada ka mõjudega kulla- ja hõbedaturule, mis võivad nende väärismetallide praegused hinda liikuma panevad tegurid paigast nihutada. Seega peavad pallaadiumiturul toimuvat jälgima tähelepanelikult ka kulla- ja hõbedainvestorid.
    On juba ammu öeldud, et hõbe on praeguse LBMA/COMEXi reservi hinnakujunduse skeemi Achilleuse kand.
    Põhjus, miks pallaadiumi hind mõjutab teiste metallide hinda, on selles, et teda esineb teiste metallimaakide – kulla, vase, nikli, roodiumi ja plaatina – koostises. Sealt tuleb ta välja rafineerida.
    Eraldi ainuüksi pallaadiumi kaevandamist esineb harva. Seetõttu on pallaadiumi toodangu järsk tõstmine keeruline, kuna siis tuleks oluliselt suurendada ka nende metallimaakide kaevandamist, mille koosseisus teda esineb. Autotööstuses katalüsaatorite valmistamisel kasutatakse pallaadium(II)kloriidi, mida saadakse metallilise pallaadiumi lahustamisel kuningvees.
    1500dollarit tulleb maksta untsi pallaadiumi eest. Hind on poole aastaga peaaegu kahekordistunud. Järgnevaks 24 kuuks prognoositakse nõudluse jätkuvat kasvu.
    Pallaadiumi teemadel võib leida ka piiripealseid spekulatsioone, kus pakutakse välja stsenaariumit, kus võiks juhtuda see, et Venemaa lisab pallaadiumi ülejäägi (mis on kadunud Norilski Nickeli inventarist) oma riiklikesse varudesse. Seda näiteks vastukaaluks lääneriikide sanktsioonidele. Võib vaid oletada, mis võiks olla selle tooraine hind sellisel juhul, teades, et Venemaa toodab 44% maailma pallaadiumist. Venemaa ametlik pallaadiumireservide maht on riiklik saladus ja analüütikute hinnangul on selle riigi pallaadiumi varusid suurel määral ära müüdud. Alates 2018. aasta aprillist, peale USA uute sanktsioonide kehtestamist, suurenesid pallaadiumi tarneprobleemid Venemaalt veelgi, kirjutab mining.com
    Praeguseks on kujunenud selle tooraine fikseeritud pakkumine kasvava nõudluse tingimustes. Kuigi hinnatõus on olnud muljetavaldav, pole see analüütikute hinnangul siiski piisav, et järsult laiendada olemasolevaid kaevandusi ja teha suuremahulisi investeeringuid uute kaevanduste rajamiseks.
    Venemaa kõrval on teine oluline pallaadiumi kaevandaja Lõuna-Aafrika Vabariik, kellele kuulub 40% maailma pallaadiumitoodangust.
    Püsivam hinnatõus algas möödunud aasta 16. augustist, kui selle tooraine untsi hind oli 832 dollarit. Praeguseks on pallaadiumi hind tõusnud juba ligikaudu 1500 dollarini untsist.
    Juuresoleval graafikul on näha tõusva hinnakanali kujunemine. Kuigi fundamentaalsed tegurid suruvad hinda ülespoole, tasuks tõusule panustajatel olla ettevaatlik juhuks, kui hind peaks allapoole hinnakanalist läbi murdma. Sellele võib järgneda järsk hinnalangus, nagu minevikubuumi lõppedes.
    Pallaadiumi hinnakanal alates 2018. aasta augustist Foto: Aaro Pertmann
    Pallaadiumi rafineerija Herause andmetel on ülemaailmsete varude täpset taset raske hinnata, kuid ligikaudselt on seda vahemikus 10-18 miljonit untsi, mis võrdub umbes 1–2 aasta nõudluse mahuga. Lisaks nõudluse suurenemisele mõjutavad turgu ka vastupidised mõjutegurid nagu automüügi vähenemine Hiinas, elektriautode suurenev müük ja autode jagamise teenuse suurenemine, Viimase asjaolu tõttu on mõnevõrra vähenenud vajadus omada isiklikku autot.
    Karmimad heitkoguste reeglid kaaluvad pallaadiumi hinna seisukohast siiski üles ülemaailmse autode müügi vähenemise ja elektriautode osatähtsuse suurenemise, leiab Matthew Turner Macquarie Group Ltd.-st.
    Norra, Hiina ja Saksamaa paistavad silma nende riikidena, kus on võetud vastu õigusakte, mis piiravad sisepõlemismootoritega sõidukite edasist arendamist. Hübriid-elektrilised sõidukid siiski vajavad saaste kontrollimist võimaldavaid katalüsaatoreid ja seega ka pallaadiumit. Ettevõte Norilsk Nickel prognoosib, et pallaadiumi kasutamine hübriidsõidukites kolmekordistub tänavuseks aastaks võrreldes 2016. aastaga.
    Ajal, kui USA ja Hiina kaubandussõja eskaleerumine langetas mitmete toorainete hindu, ei kahjustanud see vähimalgi määral pallaadiumi hinnatõusu. Juhul, kui lähemas tulevikus suudetakse nende suurriikide vahel kokkuleppele jõuda ja tariifid kaotatakse, siis peaks see olema veel üks lisafaktor pallaadiumi jätkuvale hinnatõusule.
    Kasutusalade järgi võttes läheb 75% pallaadiumitoodangust autokatalüsaatoritele. Varem oli plaatina autokatalüsaatorites kasutatav peamine metall, osalt selle stabiilsuse tõttu konversiooni saavutamiseks vajalikel kõrgetel temperatuuridel.
    Viimase kümne aasta jooksul on autotootjad välja töötanud tehnoloogia, mis võimaldab pallaadiumiga peaaegu samasuguseid tulemusi saavutada oluliselt madalamate kuludega. See põhjustas autotööstuse ülemineku pallaadiumile. Kui pallaadiumi hind püsib pikalt kõrgem plaatina omast, siis võivad autotootjad tagasi pöörduda plaatina kasutamise juurde, kuid analüütikud prognoosivad, et selline tagasipöördumine võtaks aega vähemalt 18-24 kuud, kirjutab mining.com.

    Pallaadiumi kasutusalad

    75% pallaadiumitoodangust autokatalüsaatoritele, 10% elektroonikatööstusele, 5% kasutatakse keemiatööstuses, 5% hambaravis, 3% juveelitööstuses ja veel 2% muudes valdkondades.

    Samuti prognoositakse, et pallaadiumi nõudlus jääb tugevaks järgmiseks 24 kuuks. Hetkel on plaatina troi untsi hind 858 dollarit. Seega on plaatina hind pallaadiumi omast 42,8% võrra odavam.
    Maailma suurim pallaadiumitootja on Vene ettevõte Norilsk Nickel (LSE:MNOD). Olulised tootjad on veel ka Kanada kompanii North American Palladium (PAL) ja ainuke USA tootja Stillwater Mining (SWC).
    ETFidest on suurim ETFS Physical Palladium (PHPD), mida kaubeldakse Londoni aktsiabörsil, Xetra-l, Euronext-l ja Milano börsil. Lisaks veel ETFS Physical Palladium Shares (PALL), mida kaubeldakse NYSE-l.
    Pallaadiumisse on võimalik investeerida ka müntide ja väärismetallikangide kaudu, seda toorainet füüsiliselt ostes. Turul on saadaval Kanada Maple Leaf, Hiina Panda ja American Palladium Eagle tüüpi mündid. Erinevalt füüsilisse kulda ja hõbedasse investeerimisest, on füüsilise pallaadiumiga kauplemine väikese likviidsuse tõttu keerulisem, sest ostu- ja müügitehingute hinnavahe on kulla ja hõbeda omast tunduvalt suurem.
  • Hetkel kuum
Ain Kivisaar: kolm soovitust uuele linnavõimule
Linnaplaneerimisest on saanud ülereguleerimise, asjatu detailsuse ja metsikult kõrge kulubaasiga valdkond, kirjutab Metro Capitali tegevjuht Ain Kivisaar vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Linnaplaneerimisest on saanud ülereguleerimise, asjatu detailsuse ja metsikult kõrge kulubaasiga valdkond, kirjutab Metro Capitali tegevjuht Ain Kivisaar vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
USA turuindeksid lõpetasid nädala korraliku tõusuga
Aktsiaindeksid sulgesid kauplemisnädala roheliselt ja kvartalitulemuste infokeerises on palju mitmekülgseid teadaandeid, mis turu aktiivselt liikuma on pannud.
Aktsiaindeksid sulgesid kauplemisnädala roheliselt ja kvartalitulemuste infokeerises on palju mitmekülgseid teadaandeid, mis turu aktiivselt liikuma on pannud.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Uus tehnoloogia hirmutab? Madalal rippuvad digiõunad toovad kiire võidu
Madalal rippuvaid õunu tasub noppida äriprotsesse ümber korraldades, selgitab saates “Juhtimisaudit” digimuutuste juht Kaarel Allikmäe. Alati pole efekti saavutamiseks vaja IT-arhitektuuri lisada uusi keerukaid tehnoloogiaid.
Madalal rippuvaid õunu tasub noppida äriprotsesse ümber korraldades, selgitab saates “Juhtimisaudit” digimuutuste juht Kaarel Allikmäe. Alati pole efekti saavutamiseks vaja IT-arhitektuuri lisada uusi keerukaid tehnoloogiaid.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Raport Ukrainast: nädal on olnud pingeline
Möödunud nädal Ukrainas on olnud pingeline, kuna mingil hetkel kasvas Vene vägede rünnakute arv Ukrainas 100 rünnakuni päevas, selgub kaitseväe raportist.
Möödunud nädal Ukrainas on olnud pingeline, kuna mingil hetkel kasvas Vene vägede rünnakute arv Ukrainas 100 rünnakuni päevas, selgub kaitseväe raportist.
Oodatud tõusu eelõhtu: kinnisvaraturg lükkas täiskäigu sisse
Kinnisvaraarendajatele paistab olevat saabunud pärituul: mitu ettevõtet on teatanud uute projektidega alustamisest, sest ehitusturg soosib varakult startijat ning turg on tasapisi välja rabelemas kõrgest euriborist.
Kinnisvaraarendajatele paistab olevat saabunud pärituul: mitu ettevõtet on teatanud uute projektidega alustamisest, sest ehitusturg soosib varakult startijat ning turg on tasapisi välja rabelemas kõrgest euriborist.