Rait Kondor • 15 märts 2019

USA aktsiaturgu rõõmustasid kiibitootjad ja sõnumid Hiinast

New Yorgi börsikauplejad võisid rõõmustada, sest nädal lõppes positiivsete tulemuste ja ootustega.  Foto: EPA

Ameerika Ühendriikide aktsiaindeksid tõusid viimase viie kuu kõrgeimale tasemele, kui Hiinast tuli sõnumeid majanduse võimaliku stimuleerimise kohta ja kiibitootja Broadcomi oodatust paremad tulemused viisid kiibitootjad plusspoolele.

USA laiapõhjaline aktsiaindeks Standard & Poor's 500 kerkis 0,5%, 2822,48 punktini, Nasdaqi aktsiaindeks kerkis 0,76%, 7688,53 punktini.

Hiina peaminister Li Keqiang teatas USAga peetavaid läbirääkimisi kommenteerides, et osapooled võivad olla tariifikokkuleppest mitme nädala kaugusel, kuid ütles, et Hiina on "väga vastutustundlik ja mõistlik". Eraldi teatas Ühendriikide rahandusminister Steven Mnuchin reporteritele, et kindlat kuupäeva pole presidentide Xi Jinpingi ja Donald Trumpi kohtumise kohta kindlaks määratud, lisades, et "tööd on veel palju teha".

Hiina peaminister Li rääkis Hiina majanduskasvu aeglustumisest ning lubas säilitada tugevad majanduse stimuleerimise meetmed nagu intressimäärade vähendamine, pankade kohustuslike reservimäärade alandamine ning maksude vähendamine. MarketWatchi reporteri sõnul võiks see kannustada lootusi, et stabiilsem Hiina majandus võiks ümber pöörata hiljutise globaalse majanduskasvu aeglustumise.

USA tööstustoodang vähenes veebruaris kuises arvestuses teist kuud järjest, kui tootmine kahanes 0,4% võrreldes analüütikute oodatud 0,1% kasvuga.

Tehnoloogiasektori aktsiaid kannustas reedel kiibitootja Broadcom, mille hind tõusis 8,2%, kui ettevõte oli teatanud oodatust parematest esimese kvartali tulemustest ning analüütikute ootustest suurematest käesoleva aasta majandustulemuste ootusest.

Lisaks Broadcomile tõusid S&P 500 indeksi aktsiate seas tublisti teised kiibitootjad nagu Applied Materials (+3,8%) ja Texas Instruments (+3,4%).

USA toornafta hind langes 0,4%, 58,39 dollarini barrelist, ning kulla hind tõusis 0,56%, 1302,30 dollarini untsist.

Hetkel kuum