• Jaga lugu:

    Restoranitest: isepäine Vehverments ajab oma rida

    Pärnu Vehvermentsi menüü keerleb ümber eriliste väikeste lameleibade või -saiade ehk tostada’de. Sestap nimigi Vehverments Bar & Tostadas. Vehvermentsis tehakse kõike natuke omamoodi.

    Parim osa Vehvermentsist – õdus hoov.Foto: Raul Mee
    Tegemist pole ei restorani ega kohvikuga, ei kiirtoidu ega mitte ka aeglasega. Lähimaks määratluseks võiks olla gastrobaar: valitud joogid, natuke head süüa, kuid mitte liiga palju, ja pigem lihtne kui arendatud kokakunst.
    Vehvermentsi köögipoolt kujundab restoraniga Piparmünt nime teinud Vladimir Upeniek. Menüü ulatub tostada’de juurde sobivatest määretest ja dipikastmetest raamenite ehk Jaapani stiilis suppide ja liha-kalaroogadeni. Ainult liha ja kalaga on selline lugu, et kui tellid sealiha, siis seda saadki. Ja ainult seda – lihtsalt kausike peopesasuuruse lihatükiga ja natuke kastet. Tellid röstitud siia, saad kala ja ei midagi muud. Kui menüüs on vorst, siis salat, lisand ja kaste tuleb ise välja valida ja juurde tellida. Kontseptsioon on selline, sain tagantjärele tarkusena teada. Tulebki ­tellida erinevaid asju ja neid omavahel jagada. Üksi, tõsi küll, on seda võimatu teha ja ka siis tuuakse kõik korraga lauale, olgu tegemist soojade või külmade roogadega.
    Vehvermentsi sisevaade.Foto: Raul Mee
    Isegi salatid on seal eriliselt lihtsad. Näiteks vürtsikas seesamine porgand, mis polnud küll kuigi vürtsikas, kuid muidu maitsev nagu värske riivitud porgandi salat ikka. Või veidi jaapanipäraseks maitsestatud kapsas.
    Lisand kergitab hinda
    Hinnad tunduvad esmapilgul erakordselt mõõdukad, aga kui vorst maksabki vaid 6 eurot, siis lisand ja kaste annavad teist samapalju juurde.
    Vürtsikiluremulaad koos mõnusa sooja tostada’ga oli paljulubav sissejuhatus, edasi läks aga kehvemalt. Röstitud siig oli esimesest noorusest kaugelt väljas. Mitte veel lausa riknenud, kuid igatahes riknemise äärel. Lisaks oli õrn kalake ülearu kuuma saanud, nii et meist jäi see söömata.
    Seega toiduga polnud just kõige paremad lood. Küll aga meeldis meile kohalik kokteililooming. Vehvermentsi kokteilimeistritel jätkub nii maitset kui ka fantaasiat. Seto kurgi collins on seto mitte kurgi, vaid handsa pärast, mis on koos tooniku, mündi ja laimiga mõnusaks joogiks saanud. Lavendli-vanilli-sour’i rüübates tekkis hetkeks aga tunne, et ei viibi mitte Pärnus, vaid kusagil Provence’i lavendlilillade mäekülgede vahel.

    Vehverments

    Toit-jook: 7

    Teenindus: 6

    Interjöör: 8

    Kokku: 21/30

    Aadress: Munga 9, Pärnu

    Telefon: 5887 6887

    Avatud: E–N, P 12–23, R–L 12–23.45

    Pearoogade hinnavahemik: 6–7 + lisand 3–15 eurot

    Peakokk: Vladimir Upeniek

    Omanik: Kolm Kuningat OÜ

    facebook.com/vehvermentstostadas

    Suvel on Vehvermentsi parim osa varjuline, õdus ja väga kodune hoov. Ainult ­teenindus on selles koduhooviga sarnanevas kohakeses absoluutselt ebakodune: taas on tegemist kohaga, kus külalised muutuvad justkui nähtamatuteks. ­Ettekandjad liiguvad ringi, lähevad lausa laua kõrvalt mööda, aga ei naeratust ega tervitust, menüüst või joogipakkumisest rääkimata. Kindlasti on aeg-ajalt tööd ­korraga väga palju, kuid naeratuseks ja tervitamiseks ei kulu eriti aega ega energiat.
    Seni kuni mõtisklesime, kas magustoitu tellida või mitte, lahendas küsimuse ära õunapuu, mille all istusime, ja poetas ühe suure mahlaka õuna mulle otse kotti. Ausalt öelda olin neid õunu juba tükk aega himukalt vaadelnud, aga kuidas sa ise lähed võõra puu kallale. Oli väga maitsev, tore lõpetus ühele mitte kõige maitsvamale, kuid siiski väga kaunis kohas toimunud lõunasöögile.
    Jaga lugu:

Ivo Suursoo: sektoriaalsed langused on paratamatud, aga nendega oleme ju harjunud
Kui riik suudab Euroopa Liidu taastefondi rahad sügiseks majandusse tuua, siis pigem jääb majanduskasv plussi, kirjutab IT-ettevõtja Ivo Suursoo vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Kui riik suudab Euroopa Liidu taastefondi rahad sügiseks majandusse tuua, siis pigem jääb majanduskasv plussi, kirjutab IT-ettevõtja Ivo Suursoo vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Paljusid hullutanud investeering tegi rikkaks vaid ühe mehe
1990ndate lõpus, kui Eesti punaimpeeriumis veedetud aastatest alles taastus, käis üle USA üks ajaloo veidramaid buume Hollandi omaaegse tulbisibulamaania järel: Beanie Babiese buum.
1990ndate lõpus, kui Eesti punaimpeeriumis veedetud aastatest alles taastus, käis üle USA üks ajaloo veidramaid buume Hollandi omaaegse tulbisibulamaania järel: Beanie Babiese buum.
Raadiohommikus: uued, silmapaistvad ja parimad juhid
Äripäeva raadio uue nädala hommikuprogrammis ja saatepäevas annavad tooni, mõtteainet ja vastuseid silmapaistvad Eesti juhid.
Äripäeva raadio uue nädala hommikuprogrammis ja saatepäevas annavad tooni, mõtteainet ja vastuseid silmapaistvad Eesti juhid.
Raadiohitid: hinnatõusust ja investeerimisest
Äripäeva raadionädala kuulatavaimad saated rääkisid harjumuspäraselt investeerimisest ja sekka ka makromajanduslikest trendidest. Esiplaanil olid ka kiirest hinnatõusust rääkivad saated.
Äripäeva raadionädala kuulatavaimad saated rääkisid harjumuspäraselt investeerimisest ja sekka ka makromajanduslikest trendidest. Esiplaanil olid ka kiirest hinnatõusust rääkivad saated.
Tootjahinnad on aastaga tõusnud kolmandiku võrra
Tavalise inflatsiooni numbrid kahanevad selle kõrval, kui palju on tõusnud sisendite hinnad tööstuses, aga ka väljamüügil. Tööstustoodangu tootjahinnad kasvasid apriilis 32 ja ekspordihinnad 25 protsenti.
Tavalise inflatsiooni numbrid kahanevad selle kõrval, kui palju on tõusnud sisendite hinnad tööstuses, aga ka väljamüügil. Tööstustoodangu tootjahinnad kasvasid apriilis 32 ja ekspordihinnad 25 protsenti.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.