investor Toomas • 3. september 2015 kell 13:00

Investor Toomas: radaril uued ettevõtted

Ryanair võidab madalatest naftahindadest.   Foto: EPA

Turgudel valitseb praegu volatiilsus ning näib, et pessimiste on rohkem kui optimiste. Ja kuigi pärast viimast aktsiate müüki mõtlesin, et mõnda aega uut raha börsile ei paiguta, olen hakanud asja pisut teistsuguse pilguga vaatama.

Minu portfelli väärtus langes augustis 10 000 euro võrra. Börsid kogu maailmas võtsid Hiina nõrkuse tõttu järsu suuna alla ning seepärast otsustasin enda portfellist ära müüa Burberry ja ABB aktsiad. Burberry, kuna see on seotud Hiina turuga ning ABB, kuna see on väga tihedalt seotud maailmamajanduse käekäiguga.

Kuna praegu on maailma börsidel domineerimas Hiina ning nafta hind, olen enda järgmised investeeringuideed selle järgi välja vaadanud. Madal nafta hind soosib neid ettevõtteid, mis on kõige rohkem sellest sõltuvuses. Selleks on odavlennufirmad.

Kiire kasvuga Ryanair

Viimastel nädalatel on mulle üha rohkem hakanud meeldima odavlennufirma Ryanair Holdings. Ettevõte suutis teises kvartalis enda puhaskasumit kasvatada 18% ning käivet 13%. Juulis tegi Ryanairi reisijate arv kõigi aegade rekordi, kui ühe kuuga lennutas firma 10,14 miljonit reisijat. Võrreldes eelmise aasta sama ajaga oli seda 11% rohkem. Kuid Ryanairi rekord pole mitte ainult lennufirma enda uus tippmark, vaid terve lennundusajaloo oma.

Teine positiivne samm on see, et Ryanair on suutnud fikseerida enda jaoks naftahinnad ehk kui nafta hind peaks maailmaturul hakkama tõusma, saab lennufirma jätkuvalt kütust odavamate hindadega. Reisijate arvu järjepidev kasv näitab, et Ryanair on leidnud mooduse, kuidas kasvada ja seetõttu mulle see firma meeldib.

Radaril ka brittide EasyJet

Teine odavlennufirma, mis huvi pakkus, oli EasyJet. Eile reageeris EasyJeti aktsia Londoni börsil 7protsendilise tõusuga, kuna ettevõte teatas, et prognoosib rekordkasumit. Lennufirma teatel olid suvekuud väga edukad ning seetõttu tõstab EasyJet enda majandusaasta puhaskasumi prognoosi. Majandusaasta lõpeb 30. septembril ning EasyJet prognoosib kasumiks 675-700 miljonit naela (918-953 mln eurot). Eelmine prognoos oli 620-660 miljonit naela. EasyJeti tegevjuht Carolyn McCall ütles, et suvekuudel veeti rohkem Briti turiste Lõuna-Euroopasse kui eelmine aasta samal ajal. McCall ütles reisijate arvu kohta, et suvekuudel tegi see ettevõtte ajaloo uue rekordi.

Ryanairi aktsia parem kui EasyJet

Ryanair ja EasyJet koos Norwegian Air Shuttle’iga on lennufirmad, mis teevad kiiret kasvu. Samal ajal on aga näiteks sellised lennufirmad nagu Air France-KLM Group reisijaid kaotamas. Tulekul on pühadeaeg ja jõulud ning sel ajal suureneb ka odavlennufirmade konkurents ning see võib tähendada piletite hinnasõda. Ryanair on sellise hoiatuse hiljuti juba välja andnud.

Võrreldes Ryanairi ja EasyJeti aktsiaid, siis on selgelt ülekaalus Ryanair, mis on selle aasta algusest tõusnud 31%. EasyJet seevastu ainult 6%.

Hetkel kuum