investor Toomas • 16. detsember 2015 kell 13:00

Investor Toomas: kas tõesti jäi kullaauk kahe silma vahele?

Tallinna Kaubamaja plaanib kaubanduspinda laiendada.  Foto: Meeli Küttim, Äripäev

Tuleb välja, et olen kodubörsil vaadanud mööda tõelisest osta ja hoia investori kullaaugust.

Tänasest Äripäeva investoriloost selgub, et Tallinna börsil noteeritud ettevõtetest kuulub parima esitluse teinud väärtpaberi tiitel vaieldamatult Tallinna Kaubamajale. Pean tunnistama, et see uudis tuleb mulle üllatusena. Oma investorikarjääri jooksul pole ma kordagi väga tõsiselt kaalunud Kaubamajasse raha paigutamist. Tuleb aga välja, et kui oleksin seda 1996. aastal teinud (mis sest, et ma siis veel investor ei olnud), siis naudiksin praegu 22kordistunud rikkust.

Oluline on perspektiiv

Finantsnäitajad on Kaubamajal küllaltki head ja iga-aastased dividendid rõõmustavad aktsionäre. Edetabelist paistab, et just stabiilsus on omadus, millega ettevõte teistele pika puuga ära teeb. Kahjuks kipume investoritena nii mõnigi kord võrdsustama stabiilsuse igavusega.

Avaldasin suvel arvamust Kaubamaja aktsia kohta ja leidsin, et mind see hästi ei veena. Toona nurisesin peamiselt selle üle, et firma on liigselt keskendunud Eesti turule ja siinse kaubanduspindade buumi valguses jääb kasvuruum napiks. Oktoobri lõpus teatas aga ettevõte, et ehitab ümber oma Tallinna kesklinnas asuva hoone ja sellega seoses laiendatakse kaubanduspinda mitmekordselt. Kui see plaan aastatega õnnestub, siis võib sealt tõepoolest loota ilusat kasvu. Sellisel juhul ei kardaks ma nii väga ka tiheneva konkurentsi mõju, sest asukoht pealinna südames on magus. Ehk kujuneb sellest eksklusiivne südalinna poodlemiskoht nagu Harrods Londonis või Macy's New Yorgis? Kes teab, kuid eristumine äärelinnadesse rajatavatest hiidkeskustest on kindlasti oluline.

Senikaua jääme ootama supermarketite segmendi kasvu ja uute Selverite lisandumist. Nimelt kavatseb firma avada uuel aastal avada Harjumaal neli uut kauplust. Kuid ka selles vallas on nii ketiväline kui -sisene konkurents tihe ning kasvu nimel peab hoolega pingutama.

Aktsial ilus tõus

Kui millegi üle Kaubamaja puhul nuriseda, siis on need kasvavad kulud ja seoses laienemisega suurenevad need veelgi. Ettevõtte juhtkond võiks veidi rohkem panustada ka internetile ning arendada e-poode, mis peaks tuleviku perspektiivis vaid kasuks tulema.

Kannatlikul osta ja hoia investoril on aga Kaubamaja aktsia aastakümnete jooksul tõenäoliselt meele rõõmsaks teinud. Ka minu sõber investor Mari on oma rahapaigutusega väga rahul. On ju ettevõtte aktsia teinud börsil sel aastal enam kui 35protsendise lennu.

Kas minu portfellis oleks sobiv koht Kaubamaja aktsiale, selles ma päris veendunud ei ole. Vaatan oma portfelli aasta lõpus terava pilguga üle ning võtan uute investeeringute koha pealt mõtlemisaega.

Tallinna Kaubamaja aktsia  Foto: Miguel Alvarez
Hetkel kuum